Let’s Gro 2015: smeltkroes van ideeën

Foto: De Redactie

Let’s Gro, het unieke inspiratiefestival, dat de afgelopen drie dagen in Groningen werd gehouden, trok bijna 10.000 bezoeker ondanks het ontstuimige herfstweer.

Samen nadenken over de toekomst van de stad op diverse locaties in de Groningse binnenstad.

Meest zichtbare onderdeel was WANNAPLAY, de 16 muzikale schommels op de Grote Markt, die zelfs in de stromende regen volop in gebruik waren.

You Tube/ Beeldcitaat {Bouwwebcam}
You Tube/ Beeldcitaat {Bouwwebcam}

Indrukwekkend was de theatrale lecture performance ‘de man door Europa’ van Lucas de Man. De lezing van Francine Houben, internationaal befaamd toparchitect met Groningse wortels, vatte deze editie en tegelijkertijd het doel van Let’s Gro kernachtig samen: “Inspiratie ontstaat waar mensen elkaar ontmoeten”.

Het festival, dat sinds 2013 jaarlijks wordt georganiseerd, werd voor het eerst gehouden over drie dagen. Het programma bestond uit 153 activiteiten verspreid over 40 locaties in de binnenstad en daar buiten.

Belangrijke thema’s tijdens het festival waren onder andere nieuwe economie, sociale innovatie, internationalisering, het verblijfsklimaat van de binnenstad, urban sports, ondernemerschap en kunst & cultuur.

Internationale gasten
Inhoudelijke diepgang werd op het festival gegeven doorop alle dagen internationale gasten uit te nodigen om met Groningers na te denken over de uitdagingen waar de stad de komende jaren voor staat.

De Canadese urbanisten Gil Penalosa en Brent Toderian hielden een warm pleidooi voor de herwaardering van de voetganger. Dat paste goed bij de aandacht voor het spelen en sporten in de openbare ruimte.

Trendwatcher Adjiedj Bakas wees de Groningers op de noodzaak om internationaal verbonden te blijven met de kenniseconomie. Een snelle verbinding met Europa – over het spoor en door de lucht – was een dagelijks terugkerend thema in de vele discussies.

Ontmoetingen in kleinere verbanden en gemeenschappen binnen Groningen
Van een ander schaalniveau, maar minstens zo belangrijk zijn de ontmoetingen in kleinere verbanden en gemeenschappen binnen Groningen.

Let’s Gro heeft nieuwe sociale activiteiten in de schijnwerpers gezet die vereenzaming en armoede tegen gaan. Tolerantie, talent en zorgzaamheid gaan daarbij hand in hand.

Andere lichtpunten waren bijvoorbeeld onze voetballers van de toekomst, de leefstraten, store of the future, boodschappen bezorgd door fietskoeriers en de Next City, de broedplaats voor nieuwe ideeën over Groningen als we doorgroeien naar 250.000 inwoners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden