Noorden Digitaal zet schijnwerper op digitale innovatie en samenwerking in Noord-Nederland

Foto: Publiek Domein

Groningen is gaststad voor de jaarlijkse landelijke conferentie Nederland Digitaal. Noord-Nederland staat van 13 tot en met 19 maart 2020 in het teken van digitalisering. Hier omheen worden in deze week onder de noemer Noorden Digitaal op diverse plaatsen in Groningen, Fryslân en Drenthe activiteiten rondom digitalisering georganiseerd, ook voor het brede publiek.

Voorzitter van de brede stuurgroep Noorden Digitaal, prof. dr. Iris Vis: “We laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering, waarbij we graag iedereen betrekken: van, door en met het Noorden. We vinden dat iedereen recht heeft op een goed voorbereide digitale toekomst.”

Noorden loopt voorop

Alle sectoren hebben met digitalisering te maken: onderwijs, gezondheidszorg, industrie, dienstensector, landbouw, handel en overheid. In Noord-Nederland wordt digitalisering ingezet om nieuwe oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen. Kennisinstellingen, ondernemers, Noorderlingen en overheden slaan samen de handen ineen in het benutten van digitalisering, met focus op experimenteer- en innovatiekansen. Onder de hoede van de Economic Board Noord-Nederland is daarom Noorden Digitaal tot stand gekomen.

Iris Vis motiveert: “Hier in het Noorden is ruimte om te experimenteren. In de Digital literacy coalition bijvoorbeeld werken scholen en kennisinstellingen, ondernemers en overheden samen om van Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie te maken. Wat dacht je van het Frysklab; het eerste officiële bibliotheek-aangedreven FabLab in Europa, ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslan. FryskLab creëert interesse in technologie en stimuleert digitale geletterdheid. In Fieldlab 5Groningen werken we aan oplossingen waar 5G voor nodig is, zoals live data waarmee medisch specialisten kunnen meekijken in de ambulance. En jaarlijks wordt hier de grootste blockchain- en AI-hackaton ter wereld georganiseerd: Odyssey. Daar werken ontwikkelaars, ondernemers en creatievelingen samen aan innovatieve oplossingen voor overheden én corporates. Kortom, het Noorden loopt voorop, vooral als het gaat om samenwerking.”

DoeDigiDagen 13 & 14 maart​

Voorbeelden van de publieksactiviteiten van Noorden Digitaal zijn de DoeDigiDagen. Vijf bijzondere locaties in Noord-Nederland zetten op vrijdag 13 maart (Emmen: voor studenten) en zaterdag 14 maart 2020 (Roden, Groningen, Leeuwarden en Delfzijl: voor iedereen) hun deuren open om de nieuwste trends op het gebied van digitalisering te tonen.

We doen steeds meer digitaal en de ontwikkelingen gaan erg snel. Hoe snel, dat is te ervaren op de DoeDigiDag. Een dag waarin doen, ervaren en beleven centraal staan. Ga aan de slag met AI en 3D printers, laat je informeren over serious gaming, gezond ouder worden en (digitale) geletterdheid en verwonder je over een autonome boot tot slimme lantaarnpalen. Bezoek één of meerdere locaties op vrijdag 13 maart tussen 13.00 en 17.00 uur of zaterdag 14 maart tussen 11.00 en 17.00 uur en ervaar digitalisering in actie.

De DoeDigiDagen zijn niet de enige activiteiten in het regioprogramma in maart; op de website NoordenDigitaal.nl staan onder andere een 5G student battle, een rondleiding over de expositie AI: More than Human in Forum Groningen, een TechTalks050 bijeenkomst en meer.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden