Ondernemers krijgen met ingang van 1 januari 2020 te maken met nieuwe en gewijzigde regels. Hieronder staat overzicht van de belangrijkste veranderingen.
Een selectie van een aantal wijzigingen
Nieuw btw-id voor iedere eenmanszaak
Alle eenmanszaken hebben een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst ontvangen. Vanaf 1 januari 2020 moet het nieuwe nummer gebruikt en vermeld worden op je facturen en website. Het oude btw-nummer gebruik je vanaf nu als omzetbelastingnummer voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert. Ook als je een eenmanszaak start ná 1 januari 2020 krijg je twee nummers. Uit het nieuwe btw-identificatienummer is het burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is.
Nieuwe kleineondernemersregeling
Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Om gebruik te maken van de KOR moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Voor wie start na 1 januari 2020 met de nieuwe KOR, moet de aanmelding uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het nieuwe aangiftetijdvak(meestal een kwartaal) bij de Belastingdienst binnen zijn. De keuze voor de nieuwe KOR geldt voor de eerstvolgende 3 jaar of tot de transactie waarmee je de grens van 20.000 euro per jaar overschrijdt. De regeling geldt voor iedere ondernemer en voor elke rechtsvorm.
Zelfstandigenaftrek ingeperkt
Het kabinet verlaagt de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar van 7280 naar 5000 euro. In 2020 is de eerste daling met 250 euro tot 7030 euro. Zzp'ers mogen de zelfstandigenaftrek aftrekken van hun winst, op voorwaarde dat ze dat jaar minimaal 1225 uren werken als ondernemer. Hiermee verlagen ze het bedrag waarover ze inkomstenbelasting moeten betalen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aftrek veranderen niet. Het kabinet wil de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen.
Belastingvoordeel ondernemersaftrek naar maximaal 46%
De ondernemersaftrek is een aftrekpost voor ondernemers en bestaat uit de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en stakingsaftrek als ze voldoen aan het urencriterium. Tot 2020 konden zzp'ers met een hoog inkomen de ondernemersfaciliteiten aftrekken tegen het hoogste belastingtarief. Dat verandert met ingang van 2020. De maximale aftrek wordt afgetopt. In 2020 is het aftrekpercentage 46%. Dat daalt uiteindelijk naar het laagste belastingtarief. Dan heeft elke zzp'er evenveel belastingvoordeel bij de ondernemersaftrek.
Hogere motorrijtuigenbelasting voor ondernemers met bestelauto op benzine of diesel
Ondernemers die een bestelauto hebben die op benzine of diesel rijdt, gaan de komende jaren iets meer motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Voor volledig elektrische bestelauto's hoeft nog steeds geen mrb te worden betaald. De vrijstelling hiervoor blijft bestaan tot 2025.
Twee belastingschijven
Het zogenoemde tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wordt vervroegd ingevoerd. In plaats van drie schijven, zijn er vanaf 2020 nog maar twee schijven: een laag en een hoog tarief.
Schijven 2020
- 37,35% t/m 68.508 euro
- 49,5% vanaf 68.508 euro
Btw op e-books en digitale kranten omlaag
Voor de verkoop van elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften geldt vanaf 1 januari 2020 het lage btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. Er is geen verschil meer in btw-tarief tussen digitale en fysieke versies. Het lagere tarief geldt ook voor: betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften, onafhankelijke journalistieke platforms en downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen.
Het lage tarief geldt overigens niet voor publicaties die bestaan uit reclame, video of muziek. Dit zijn onder andere betaalde abonnementen op streamingsdiensten voor films en muziek.