Na onderzoek: Botulisme geconstateerd in het Noorddijkstermaar in Beijum

Foto: Google Maps

In het Noorddijkstermaar in de wijk Beijum is botulisme, type C aangetroffen. Dit blijkt na onderzoek, meldt waterschap Noorderzijlvest woensdag.

Vorige week ontstond het vermoeden van botulisme nadat de dierenambulance dode eenden bij het waterschap had gemeld.

Het Diergeneeskundig Laboratorium in Lelystad heeft in een van de kadavers van de eenden botulisme type C aangetoond. De variant type C is niet gevaarlijk voor de mens, maar besmet in eerste instantie watervogels.

Gevaarlijk voor honden

Het waterschap waarschuwde vorige week al om geen honden te laten zwemmen, omdat botulisme wel gevaarlijk is voor dieren. Honden kunnen na zwemmen in besmet water ziek worden of overlijden. Deze waarschuwing blijft van kracht om honden niet in het water van het Noorddijkstermaar te laten zwemmen.

Melden dode dieren in water

Het waterschap vraagt aan het publiek om eventuele kadavers die men aantreft bij het waterschap te melden. Dat kan via het waterloket: 050-3048911 of door contact op te nemen met de dierenambulance.

Botulisme

Botulisme is een bacterie die kan ontstaan in met name ondiep, stilstaand water water dat 20 graden Celsius of nog warmer is als gevolg van een warme zomer.

De bacterie die botulisme veroorzaakt raakt normaal gesproken weer inactief, doordat de buitentemperatuur en de temperatuur van het water daalt in combinatie met regenval en doorstroming.

Waterschap Noorderzijlvest blijft de situatie in de gaten houden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden