Orgelzomer Groningen 2019 van start

Foto: De Redactie

In 2019 is het 300 jaar geleden dat de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger stierf. Dat maakt dit jaar tot een Schnitgerjaar en in Groningen – waar Schnitger veel orgels bouwde – wordt dat uitgebreid gevierd met de ‘Orgelzomer Groningen 2019’. Op 29 juli gaat dit drie maanden durende festival van start met in de middag een feestelijk Herdenkingsconcert in de Der Aa-kerk en ‘s avonds een concert in de Martinikerk.

In 1969 was er ook een bijeenkomst in de Der Aa-kerk. Toen verzamelde zich daar liefhebbers en internationale deskundigen op het gebied van orgels, muziek en cultureel erfgoed om te praten over die unieke schat die verstopt lag in de oude kerken van de provincie Groningen: de historische orgels waarvan sommige meer dan 400 jaar oud waren.

Stichting Groningen Orgelland (SGO)

Veel van deze orgels lagen er vergeten en verwaarloosd bij en dat moest veranderen, besloten de aanwezigen. Datzelfde jaar werd de Stichting Groningen Orgelland (SGO) opgericht die voortvarend aan de slag ging om de orgels te redden en weer in oude glorie te herstellen.

50 jaar later

Op 29 juli zal er zeker op deze gebeurtenis teruggekeken worden. Want nu, 50 jaar later, is de staat van het Groninger orgel een totaal andere: de meeste orgels – óók die van de Der Aa-kerk – zijn gerestaureerd en staan er weer uitstekend bij. En dat is op z’n minst mede te danken aan het werk dat de SGO in die tijd heeft verzet en de steun van de vele donateurs uit binnen- en buitenland.

Urban House

Het programma van deze dag brengt uiteraard veel muziek van de beide gerestaureerde Schnitgerorgels in de Der Aa-kerk en de Martinikerk, bespeeld door de drie titulaire organisten Peter Westerbrink (Der Aa-kerk), Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar (beiden Martinikerk).

De middag in de Der Aa-kerk (vanaf 13.30 uur) is vooral een gelegenheid voor liefhebbers van muziek en cultuur om elkaar (weer) te ontmoeten. Peter Westerbrink speelt op het orgel en verschillende prominenten, onder wie orgel-professor Hans Fidom, zullen in korte toespraken ingaan op het verre verleden, de laatste 50 jaar, de huidige situatie en natuurlijk op de toekomst, waarin het Groninger orgel onwrikbaar deel moet gaan uitmaken van de Groninger identiteit.

Dat laatste is een uitdaging in een tijd waarin het kerkbezoek afneemt en het orgelminnende publiek steeds meer vergrijst. De sprekers zullen de vraag opwerpen en misschien ook wel beantwoorden welke andere wegen er te bewandelen zijn. Ter illustratie laten organist Vincent Hensen en een danser van Urban House Groningen met een combinatie van orgelmuziek en moderne dans zien en horen dat het orgel als instrument verrassend goed buiten de gebaande paden kan treden. En daarmee ook nieuwe doelgroepen aan zich kan binden.

Avondconcert

De dag wordt afgesloten met een concert in de Martinikerk (aanvang 20.00 uur), met Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar op het beroemde Martiniorgel, waarmee de Orgelzomer Groningen 2019 is geopend.

Tot 7 augustus is er vervolgens de ‘Schnitger Meets…’ tiendaagse met concerten, excursies en internationale Masterclasses. In augustus en september is er onder andere de regionale serie ‘Het mooiste van 2 werelden’ en van 16 tot en met 20 oktober vindt het jaarlijkse Schnitger Festival weer plaats.

De entree voor het Herdenkingsconcert in de Der Aa-kerk is gratis, het concert in de Martinikerk is € 10,00.

Voor meer informatie: www.orgelzomer.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen