Jos van Groeningen, oprichter Museum De Buitenplaats overleden

Jos van Groeningen en Janneke van Groeningen-Hazenberg in de Blauwe Kamer van het Nijsinghhuis. .
Foto: © Museum De Buitenplaats

Jos van Groeningen, de oprichter van Museum De Buitenplaats, is zondag 3 december na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het museum woensdag bekendgemaakt.

Tot aan zijn overlijden woonde Jos van Groeningen in het Nijsinghhuis, het voormalige raadhuis en schultehuis van Eelde. Elke vrijdag en tijdens de Nijsinghhuisweken stelde hij zijn huis open voor publiek dat zo de bijzondere wandschilderingen van de Noordelijke Realisten door middel van rondleidingen kon bewonderen.

Het museumcomplex, dat door Jos en Janneke van Groeningen werd gesticht, werd in 1996 geopend door koningin Beatrix en groeide uit tot een unieke plek in de Nederlandse museumwereld.

Het architectenbureau Alberts & Van Huut, bekend om de organische architectuur van Ton Alberts (1927–1999) ontwierp het complex. De tuin werd ontworpen door Janneke van Groeningen, Jørn Copijn en Charlotte Korthals Altes. Het gehele museumcomplex kwam door enorme toewijding van het echtpaar Van Groeningen tot stand. Dankzij hun inspanningen ontstond er een parel in de dorpskern van Eelde, die tot op heden bezoekers uit alle windstreken trekt.

Nijsinghhuis onderdeel museumcomplex

Met het overlijden van Jos van Groeningen wordt het Nijsinghhuis onderdeel van het museum complex. Dit besluit namen Jos en Janneke al voor haar overlijden in 2007. Voorwaarde voor deze schenking was dat Jos van Groeningen tot aan zijn dood in het Nijsinghhuis zou wonen.

Jos van Groeningen bleef, ook na zijn terugtreden als directeur, nauw verbonden bij het museum en bleef lid van de raad van toezicht. Een kroon op zijn werk is dan ook dat de provincie Drenthe Museum De Buitenplaats sinds 2017 beschouwt als een van de zes musea van provinciaal belang.

Jos en Janneke van Groeningen werden in 2000 geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Vier jaar later ontvingen ze de Dagblad van het Noorden Prijs 2003 en kregen in 2005 de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2012 ontving Jos van Groeningen de Edgar Donker Prijs.

Jos van Groeningen wordt in besloten kring begraven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden