Seizoensopening Wall House #2

Wall House #2
Wall House #2
Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wenkbrauwalbatros

De architectonische parel Wall House #2 in Groningen start vanaf het Paasweekend met een nieuw seizoen Wall House Weekenden. Het gebouw is al een attractie op zich, daarnaast zorgen de activiteiten, workshops en de zeven exposities dit jaar voor een aantrekkelijk programma.

Feestelijke seizoensopening

Directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm opent om 12.00 uur het nieuwe seizoen. Aansluitend zal programmeur Gea Schenk het programma toelichten, de Pakje Kunst-automaat onthullen en de kunstenaars voorstellen die in 2018 in Wall House #2 exposeren.

Kunstenaars Mirjam Offringa en Mariëlle Gebben tonen als eerste hun werk in Wall House #2.

Alle kunstenaars die komend seizoen exposeren in Wall House #2 wonen in de stad Groningen. Naast de voortzetting van de foto-expositie Buren_ 9728 door fotograaf Gea Schenk, met portretten van buurtbewoners uit Hoornse Meer, exposeren dit jaar Mariëlle Gebben en Mirjam Offringa van 31 maart tot en met 3 juni, Margriet Stegmeyer van 9 juni tot en met 2 september en Frank Sciarone en Laura Hospes van 8 september tot en met 28 oktober in het gebouw.

Gelijktijdig met Margriet Stegmeyer is de tentoonstelling Hoornse wijk in beeld, in samenwerking met de gemeente Groningen, te zien in de periode van 9 juni tot en met 2 september.

Mariëlle Gebben

Mariëlle Gebben (1979) studeerde in 2017 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Zoals een onderzoeker is zij gefascineerd door het oneindige universum. Ze creëert een mogelijke realiteit, die ze met materialen als papier, glas, verf, water en licht abstraheert tot organische beelden. Voor Wall House #2 maakte ze een installatie: de Flux gaat daarin de strijd aan met het gebouw en haar omgeving.

Mirjam Offringa

In juli 2010 studeerde Mirjam Offringa (1971) af aan Academie Minerva in Groningen als autonoom beeldend kunstenaar. In 2013 nam ze de video Het Contact op, op een metrostation in Amsterdam. Hiermee won zij in 2016 de Van Lanschot Kunstprijs. Deze video is, naast nieuw werk, tijdens de Wall House Weekenden te zien.

Wall of Fame

Fotograaf en tevens programmeur van Wall House #2 Gea Schenk (1970), zelf woonachtig in de wijk Hoornse Meer, haalt buurtbewoners naar het gebouw door ze te portretteren. Vorig seizoen leverde dat ruim honderd portretten op die allemaal worden getoond aan de ‘Wall of Fame’ in de entree van het gebouw. Dit jaar zal deze expositie worden voortgezet met nieuwe portretten.

Pakje Kunst-automaat

Wall House #2 krijgt als eerste en enige locatie in Groningen een Pakje Kunst-automaat. Een uniek concept waarbij kunst uit een ouderwetse sigarettenautomaat kan worden getrokken. In de automaat zitten kleine pakjes kunst, met werk van lokale kunstenaars, in het formaat van het pakje sigaretten. Voor vier euro kan de koper een mini-kunstwerk uit de automaat trekken.

Architectonische eyecatcher

Het gebouw is een bezienswaardigheid in het zuiden van de stad Groningen. Met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen is het een icoon voor architectuurliefhebbers. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (1929-2001) in 1973, maar kreeg pas in 2001 zijn plek aan het Hoornsemeer in Groningen.

Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming. Dankzij een aantrekkelijke programmering versterkt het museum de relatie tussen Wall House #2 en de bewoners van de wijk Hoornse Meer.

Tussen 12.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om onder het genot van een drankje, een stuk taART en muziek het gebouw en de tentoonstellingen te bekijken.

Toegang gratis

Wall House #2 is van 31 maart tot en met 28 oktober 2018 elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Ook op Paas- en Pinkstermaandag is het bijzondere gebouw te bezoeken. De toegang is gratis. Voor de extra activiteiten wordt soms een toeslag gevraagd.

Locatie: Wall House #2 aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

Het complete programma van 2018 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen