Warmtebron voor Warmtestad en bijstand bij medische kosten

Foto: De Redactie

De zoektocht naar een duurzame warmtebron ter vervanging van geothermie en nieuw beleid rond de bijzondere bijstand bij medische kosten zijn twee van de onderwerpen die vandaag woensdag 11 april op de agenda staan van de Groningse raadscommissievergaderingen.

Warmtepomp

De zoektocht van Warmtestad, het nutsbedrijf van de gemeente en het Waterbedrijf, naar een nieuwe duurzame warmtebron ter vervanging van het stopgezette geothermieproject wordt besproken in de commissie Beheer en Verkeer. Er is nu een lijst met 8 zogeheten bronsystemen die wordt onderzocht. Daarbij zitten onder meer biogas, biomassa en ondiepe bodemwarmte in combinatie met warmtepomp. Warmtestad hoopt in juni een keuze te maken.

Ook een onderzoek naar de effecten van de bereikbaarheidsstrategie van de regio Groningen-Assen in het openbaar vervoer (OV) staat op de agenda. Officieel de zogeheten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-visie die er kwam toen de RegioTram niet door ging. Het gebruik van het OV van, naar en in Groningen is de afgelopen vier jaar boven verwachting sterk toegenomen met 33 procent. Het afgelopen jaar is de groei het snelst gestegen. Verder is de waardering van de reizigers over het openbaarvervoersysteem toegenomen. De sterke groei van het OV en de verwachte groei vragen volgens B&W om een herijking en een doorontwikkeling van het OV.

Stadspanel

Verder bespreekt de commissie onder meer de plannen om meer inwoners te betrekken bij de zogeheten BORG-schouw. Dat is de manier waarop wordt bekeken naar de kwaliteit van beheer en onderhoud van de gemeentelijke openbare ruimte.

In 2017 bleek stadsbreed bij 91 procent van de waarnemingen de kwaliteit aan de vastgestelde norm te voldoen. De raad wil dat die norm niet alleen voor de hele stad als geheel wordt gehaald, maar ook per stadsdeel. Om dit goed te kunnen controleren wil de gemeente meer inwoners betrekken. Het idee is daar ook het digitale Stadspanel voor in te zetten waar duizenden inwoners aan mee doen.

’s Avonds vergadert de commissie Werk en Inkomen. Onder meer over het nieuwe beleid rond bijzondere bijstand bij medische kosten. Het bestaande beleid sluit niet goed meer aan bij de complexiteit van het zorgverzekeringsstelsel. Daarbij is gekozen voor een integrale insteek, maatwerk en ondersteuning richting zelfredzaamheid. Dat kan het beste worden geleverd door WIJ Groningen, stelt het college.

De Cliëntenraad is positief over het maatwerk, maar heeft wel zorgen over de kosten van de aanvullende verzekeringen en behoud van vrije keuze voor een zorgverzekeraar. Ook plaatst de Cliëntenraad vraagtekens bij de rol van de WIJ.

Extra scholing

Verder gaat deze raadscommissie over het plan ‘Extra Inzet Scholing Participatie 2018’. Het budget is voor studenten met een beperking, maar kan breder worden ingezet. Met extra scholing wil de gemeente de kansen op werk voor mensen met een lage opleiding bevorderen. Een belangrijk speerpunt daarbij is het verminderen van laaggeletterdheid. De gemeente investeert extra in jongeren met een arbeidsbeperking, in anderstalige jongeren zoals Eritreeërs en in jongeren zonder startkwalificatie. Voor deze extra scholing trekt het college 763.000 euro uit.

Ook gaat het over de uitvoering door de gemeente van de Wet Taaleis. Die verplicht de gemeenten aan bijstandsgerechtigden te vragen om het basisniveau van de Nederlandse taal te beheersen.

Op vragen van de VVD antwoordde B&W onder meer dat de gemeente te weinig geld heeft om deze wet strikt uit te voeren. Het college zegt de wet meer naar de geest en niet naar de letter uit te voeren. De VVD wil in de commissie de antwoorden van B&W bespreken en samen met de andere politieke partijen op zoek naar manieren waarop de gemeente de Wet Taaleis wèl in zijn volledigheid kan toepassen.

De twee raadscommissievergaderingen van Beheer en Verkeer om 16.30 uur en Werk en Inkomen om 20.00 uur zijn openbaar in de oude raadzaal van het stadhuis. Ook zijn deze vergaderingen live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen