Veiligheid op Koningsdag, gemeentelijke Watervisie en sportinvesteringen in gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

De mogelijkheid om rond Koningsdag preventief te fouilleren, de stand van zaken rond de gemeentelijke Watervisie en de plannen om ruim 1 miljoen euro te investeren in sportaccommodaties zijn drie onderwerpen die woensdag op de agenda van vergaderingen van raadscommissies van de Groningse gemeenteraad staan.

Preventief fouilleren

Het college wil preventief fouilleren voor de veiligheid op Koningsdag, als de koninklijke familie naar Groningen komt. Doordat er landelijke aandacht zal zijn, kan er volgens het college een grotere aantrekkingskracht zijn voor mensen met verkeerde bedoelingen. Dat kan als de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid geeft tijdelijk een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. De burgemeester kan dan enkele weken voor Koningsdag besluiten of hij dit ook echt noodzakelijk vindt.

Het ander onderwerp in deze commissie is het gemeentelijke vastgoedbeleid.

Gemeentelijke Watervisie

Het college wil in de commissie Ruimte en Wonen van de raadsleden weten hoe ze denken over de koers en de conclusies die het college verbindt aan de onderzoeken die zijn gedaan naar nieuwe ligplaatsen, de aanpak ‘slechte schepen’ en de gevolgen van de nieuwe Wet verduidelijking voorschriften Woonboten (WvvW) voor eigenaars van woonboten en voor de werkwijze van de gemeente.

Over de nieuwe welstandsnota neemt de raad een besluit. Met het gemeentelijke welstandsbeleid wordt het uiterlijk van nieuwe gebouwen en de verbouwingen van bestaande gebouwen beïnvloed. Met deze nieuwe nota wil het college een hogere kwaliteit van de architectuur bewerkstellingen.

Ook komt de nieuwe Verordening Grondbank gemeente Groningen aan de orde. Het college stelt voor naast onroerende zaken ook roerende opstallen via de Grondbank te kunnen verwerven als woonboten, containers en andere tijdelijke bouwwerken.

Expertmeeting ‘Wij en het veld’

’s Avonds debatteert de commissie Onderwijs en Welzijn over een discussienota naar aanleiding van de zogeheten Expertmeeting ‘WIJ en het veld’. Tijdens deze bijeenkomst in oktober 2017 kon iedereen zijn of haar mening over WIJ Groningen en zorg en welzijn in Groningen geven. Tijdens de expertmeeting zijn allerlei verbeter- en aandachtspunten uit de stad opgehaald en suggesties gedaan.

Dug-outs

Het jaarlijkse vervangings- en onderhoudsprogramma voor sporten en bewegen in de stad wordt besproken. Het college vraagt om voor ruim 1 miljoen euro in de sport te investeren. Het gaat veelal om accommodatie, zoals de vervanging van dug-outs op diverse sportparken. Daarnaast blijft er 38.000 euro structureel beschikbaar in het co-financieringsfonds voor de sport waarbij sportverenigingen in co-creatie kunnen investeren in hun sportaccommodaties. Het college stelt voor om dit budget op dit moment te bevriezen totdat er een goede prioritering mogelijk is.

Verder bespreekt de raad de aanpassing van de subsidieregels van het diversiteitsbeleid en de tekorten op de jeugdhulp. De raad kreeg afgelopen najaar te horen dat het tekort op de jeugdhulp 14 miljoen euro bedroeg voor de regio waar de gemeente Groningen bij hoort. Een speciale groep (‘Taskforce”) heeft vervolgens vastgesteld dat het tekort, afhankelijk van verschillende mogelijke analyses, tussen de 13 en 22,5 miljoen euro is. Het college heeft de raad laten weten de financiële ontwikkeling zeer zorgelijk te vinden. De Taskforce doet nu nader onderzoek.

De vergaderingen in de oude raadzaal van het stadhuis zijn openbaar en dus vrij toegankelijkheid. De vergaderingen zijn ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen