Scholieren naar Natuurkunde-finale in India

V.l.n.r de winnaars.: Christian Primaveras, Ethan van Woerkom, David Liu, Ewoud Wempe, Pepijn de Maat
Foto: Communicatie RUG

Op woensdag 10 juni vond de prijsuitreiking plaats van de 34e Nationale Natuurkunde Olympiade voor 5- en 6-vwo’ers uit het hele land.

De prijzen werden uitgereikt in de Senaatskamer van de Rijksuniversiteit Groningen. De vijf winnaars vormen het Nederlandse team voor de Internationale Natuurkunde Olympiade in India, van 5 tot en met 12 juli.

College mechanica voor de 18 finalisten
De eindronde van de Nationale Natuurkunde Olympiade vond plaats van 3 tot en met 10 juni, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen gastheer was.
De Natuurkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd die door de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen samen wordt georganiseerd.

Communicatie RUG.NL

Leerlingen uit hele land
Ruim 3500 leerlingen namen deel aan de voorronde.De beste 18 zijn geselecteerd. Tijdens de eindronde hebben de leerlingen zich gebogen over uitdagende onderwerpen zoals klassieke mechanica, relativiteitsleer, optica, thermodynamica en elektriciteitsleer, meldt RUG.

De week werd afgerond met een practicumtoets en een theorietoets van ieder 4 uur. De beste vijf leerlingen mogen ons land vertegenwoordigen in de internationale finale in India. Tijd voor ontspanning was er ook zoals bijvoorbeeld: een uitstapje naar Schiermonnikoog en een bezoek aan Astron, het Nederlands instituut voor radio astronomie.

De vijf winnaars zijn:

1. Christian Primaveras, Maarn (Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, Amersfoort)

2. Ewoud Wempe, Groningen (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen)

3. David Liu, Helmond (Jan van Brabant College, Helmond)

4. Pepijn de Maat, Breukelen (Christelijk Gymnasium Utrecht)

5. Ethan van Woerkom, Bussum (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)

De vijf winnaars (vlnr): Christian Primaveras, Ethan van Woerkom, David Liu, Ewoud Wempe, Pepijn de Maat

De nummer 2 van de finale, Ewoud Wempe uit Groningen, had zich in eerste instantie niet gekwalificeerd voor deze finaleronde. Door afzeggingen van enkele kandidaten schoof hij echter door, met dit mooie resultaat tot gevolg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden