Vallende sterren goed zichtbaar vannacht

Foto: Publiek Domein

Komende nacht zijn vallende sterren goed zichtbaar. Het grootste deel van de nacht is helder.

Ongeveer 23 meteoroïden per uur dringen de komende nacht de dampkring binnen, meldt Weeronline. De meeste vallende sterren zullen te zien zijn in het noordoosten.

Vooral in de kustprovincies is het soms even bewolkt, doordat een bui passeert, maar er zijn meer en bredere opklaringen deze nacht. Daardoor is de kans om een vallende ster te zien groter.

Het beste kijkmoment komende nacht is tussen 2 en 4 uur.

Het aantal meteoroïden dat de dampkring binnendringt zal vanaf komende week gaan afnemen. Dinsdag 8 augustus is het volle maan en verspreidt de maan de hele nacht verstorend licht. Er zijn dan slechts vier vallende sterren per uur te zien.

Vallende Ster

Ondanks de naam ‘Vallende Ster’, zijn het geen sterren die op ons afkomen, maar meteoroïden. Dat is ruimtepuin dat van een komeet is afgebrokkeld. Wanneer een meteoroïde de dampkring binnendringt verbranden ze waardoor ze met het blote oog waarneembaar lichtspoor zijn. Het lichtspoor ontstaat ook doordat het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen wordt. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Dit wordt een meteoor genoemd of in de volksmond een vallende ster.

Meteorenzwermen

De aarde beweegt zich jaarlijks door verschillende zwermen van meteoroïden. Op dit moment gaat het om een combinatie van de Aquaridenzwerm, de Cassiopeiïden en de Capriocorniden. Daarnaast komen ook nog ‘losse’ meteoroïden voor.

Perseïden

In augustus krijgen we te maken met de Perseïden. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en het feit dat veel mensen vakantie hebben. Het hoogtepunt met ongeveer 44 meteoren per uur is op 13 augustus.

Doordat de maan 13 augustus rond middernacht op komt ligt het beste kijkmoment dan aan het einde van de avond, wanneer het donker genoeg is om de vallende sterren waar te nemen en de maan nog geen verstorend licht verspreidt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen