Nog snel nieuwe CV-ketel aanschaffen op termijn stuk duurder

Foto: De Redactie

Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp laten veel huishoudens nog snel een nieuwe CV-ketel installeren voordat dat in 2026 niet meer mag, berichtte RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende vijftien jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp.

In de gemeente Groningen wordt 4,5 procent van de woningen elektrisch verwarmd, waarvan 2,9% door een volledig elektrische warmtepomp en 1,6% door een hybride warmtepomp. De gemeente Eemsdelta gaat met 6,9 procent aan kop met het elektrisch verwarmen van woningen.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Groningen woningen elektrisch verwarmd slimster

Uit het onderzoek van blijkt dat kopers – na aftrek van subsidie – initieel 6750 euro meer kwijt zijn aan een warmtepomp dan aan een nieuwe CV-ketel. Daar staat een jaarlijkse besparing van 692 euro op de energiekosten tegenover. Slimster verwachte bovendien dat de energiebelasting op gas de komende jaren verder zal toenemen, terwijl de belasting op elektra zal worden teruggeschroefd. In een scenario waarbij de belasting op aardgas (nu 70 cent) jaarlijks met vijf cent toeneemt en de stroombelasting (nu dertien cent) tot aan 2030 elk jaar met twee cent daalt, bespaart een warmtepomp nog eens ruim 6200 euro extra over de gehele levensduur van vijftien jaar.

Grote verschillen

Dat voordeel is vooral binnen de gemeente Blaricum niet aan dovemansoren gericht. Al bijna 22 procent van alle woningen daar wordt elektrisch verwarmd. Ook Vlieland en Ameland scoren hoog, evenals gemeenten als Boekel, Goes, Vaals en Rozendaal. In Uitgeest, Rotterdam en Zandvoort is de warmtepomp daarentegen nog een zeldzaamheid.: minder dan één procent van de woningen in deze gemeenten is inmiddels van het gas af.

Slimster komt met tips voor het financieren van een warmtepomp zijn:

  • Energiebespaarlening van het Warmtefonds: huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro kunnen bij het Warmtefonds lenen tegen nul procent rente. Daarnaast biedt de gemeente mogelijk een SVn-Duurzaamheidslening aan, maar (nog) niet in Zaanstad.
  • Combineer een warmtepomp met isolatie: naast dat isolatie het rendement van een warmtepomp verbetert, is deze combinatie ook gunstig met het oog op subsidies. Door gelijktijdig (of in elk geval binnen 24 maanden) isolatie te laten uitvoeren en een warmtepomp aan te schaffen, verdubbelt de subsidie die huiseigenaren voor de isolatiewerkzaamheden kunt aanvragen.
  • Kies niet voor een leaseconstructie: er komen steeds meer aanbieders van lease- of huurwarmtepompen. Voor een volledig elektrische warmtepomp gaan de maandelijkse kosten al gauw richting de 100 euro. Dat betekent dus 18.000 euro over een periode van vijftien jaar, waarmee de besparing ten opzichte van verwarmen op gas geheel teniet wordt gedaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen