Financiële veranderingen voor Ondernemers in 2024

Foto: Publiek Domein

Met het ingaan van het nieuwe jaar krijgen ondernemers te maken met een aantal nieuwe wetten en regels. Volgend jaar krijgen ondernemers een pittig jaar door forse lastenverzwaringen.

Selectie uit de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers

  • Per 1 januari 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag van € 5.030 naar € 3.750. De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd tot € 900 in 2027. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner.
  • Plastic bestek, wegwerpbekers en -bakjes van plastic worden verboden bij horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs. De regels worden voorlopig niet streng gehandhaafd na veel kritische geluiden in de Tweede Kamer.
  • Vanaf 1 januari 2024 zijn er 2 belastingschijven in box 2. Over het inkomen tot € 67.000 geldt dan een belastingtarief van 24,5%. Over inkomen boven € 67.000 geldt een belastingtarief van 33%.
  • Minimumloon per uur wordt voor iedereen gelijk;
  • De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Zzp’ers mogen dit bedrag per kilometer aftrekken van uw winst.
  • Werkgevers mogen de reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden.
  • De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaat omhoog. Mineraalwater en melk worden niet meer gezien als alcoholvrije dranken.
  • Ondernemers mogen minder lenen uit de eigen BV. Om de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting te behouden, wordt het maximumbedrag dat je mag lenen bij je eigen bv verlaagd van 700.000 euro naar 500.000 euro. Het bedrag dat daar bovenuit komt, wordt belast als inkomen in box 2.
  • Bedrijven met 100 medewerkers of meer moeten vanaf 1 januari verplicht gegevens aanleveren over de woon-werkmobiliteit en het zakelijke verkeer van hun medewerkers. Dit heeft als doel om de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook veranderd de Omgevingswet, dat het makkelijker moet maken om een ruimtelijk project in 1 keer aan alle regels te toetsen. 26 bestaande wetten voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water komen in één Omgevingswet. Als deze ingaat kunnen ondernemers makkelijker en sneller vergunningen aanvragen bij één digitaal loket en wordt de aanvraag sneller behandeld. Verder worden diverse aftrekposten versoberd en het toptarief in box 2 van de inkomstenbelasting gaat flink omhoog.

Kijk voor meer informatie en alle wijzigingen: www.kvk.nl en Rijksoverheid (Bron)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen