OM eist 240 uur werkstraf tegen acteur Thijs Römer in zedenzaak

Foto:

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een werkstraf van 240 uur tegen acteur Thijs Römer voor drie online zedendelicten die hij zou hebben gepleegd. Daarnaast eiste de officier van justitie ook 90 dagen gevangenisstraf waarvan 89 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar. Die ene dag hoeft Römer niet naar de gevangenis vanwege de dagen dat hij verhoord is.

De 44-jarige acteur wordt ervan verdacht zich tussen 2015 en 2017 schuldig te hebben gemaakt aan online zedendelicten met drie meisjes die destijds minderjarig waren. Römer was dinsdag zelf aanwezig in de rechtbank in Assen, waar hij toegaf “een grens over” te zijn gegaan. “Ik vind nu dat ik wel een grens over ben gegaan. Zij was 14, ik veel ouder en ook nog een bekende acteur”, aldus Römer over het contact met een van de drie vermeende slachtoffers. Dat zou hij “niet goed in het oog hebben gehad”. Eerder verklaarde Römer tegenover de politie dat hij vond dat hij geen grens over was gegaan.

“Dat hele appen had überhaupt niet moeten gebeuren. Het privécontact had ik onmiddellijk af moeten kappen”, zei Römer. “Ik had meteen moeten zeggen dat ik het prima vond om een handtekening te geven, of elkaar te ontmoeten in een openbare gelegenheid.” De acteur gaf toe dat er over “seksualiteit, over masturbatie”, is gesproken.

Een van de vermeende slachtoffers zei dinsdagochtend dat ze is gedwongen om foto’s, filmpjes en spraakberichten aan de acteur te sturen. Römer ontkent dat er in het contact sprake is geweest van dwang. Ook zegt hij dat er geen seksueel getinte foto’s, filmpjes of spraakberichten zijn gemaakt of uitgewisseld.

Twee van de drie vrouwen die aangifte hebben gedaan waren fysiek in de rechtbank in Assen aanwezig. Ze maakten beide gebruik van hun spreekrecht, de een in de zaal, de ander achter gesloten deuren. De verklaring van het derde slachtoffer werd voorgelezen door haar advocaat.

Römer had vooraf gevraagd dat er geen beelden en geluidsopnamen van hem mogen worden gemaakt. Hij kon dan naar eigen zeggen niet vrijuit spreken. De rechter is daarin meegegaan.

Een van de drie vrouwen nam vorig jaar contact op met het onlineprogramma BOOS om daar haar verhaal te doen. Maker Tim Hofman bevestigt dat in een bericht op X, voorheen Twitter. Dat de redactie er niets mee heeft gedaan, komt doordat er in die tijd duizenden reacties binnenkwamen op de uitzending over misstanden bij The Voice of Holland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen