Kom naar de Grote Markt en de Martinikerk tijdens Dag van de Nationale Archeologie

Foto: Gemeente Groningen

Op de dag van de Nationale Archeologie zaterdag kan men in het verleden duiken van de Grote Markt of meeluisteren in de Martinikerk.

In Groningen worden diverse activiteiten georganiseerd. Om 10.00 uur geeft bouw- en archeologiewethouder Rik van Niejenhuis met zijn kinderen het startschot voor de opgravingen op de Grote Markt.

Graaf jouw Grote Markt op

Aannemingsbedrijf Avitec infra & milieu en de archeologen van Ingenieursbureau MUG werken in opdracht van de Gemeente Groningen aan de herinrichting van de Grote Markt. Nieuwe stenen, nieuwe waterelementen en nieuwe bomen. Veel graafwerk en archeologische opgravingen. Nu is er de kans om binnen de bouwhekken – voor kinderen vanaf een jaar of 4 – zelf de mooiste eeuwenoude vondsten te doen in de grond van de Grote Markt.

Alles elektrisch

De machines van Avitec zijn zoveel mogelijk fossiel-vrij en draaien op stroom uit enorme batterijen. Te zien is hoe modern bouwen aan de weg in z’n werk gaat. Belangstellenden kunnen meelopen tijdens deze rondleiding over de Grote Markt met de uitvoerder die alle ins and outs vertelt. En probeer op de elektrische minikraan een parcours af te leggen zonder de tennisballen te raken.

Lezingen

‘Van alle markten thuis’ is het thema van de serie lezingen die men deze dag kan bijwonen. Aansluitend bij de opgravingen op de Grote Markt, worden in het schip van de Martinikerk drie voordrachten gehouden.

1. Jasper Huis in ’t Veld, archeoloog bij RAAP Archeologisch adviesbureau, vertelt over de resultaten van de archeologische opgravingen aan de Grote markt-oostzijde, waar nu de Nieuwe Markt ligt en het Forum staat. (11.15 – 11.45 uur);
2. Gert Kortekaas, gemeentelijk archeoloog, vertelt over de opgravingen die nu plaatsvinden op de Grote Markt en die aansluiten bij eerder onderzoek onder de Martinikerk, het Martinikerkhof en de rest van de binnenstad. (12.00 – 12.30 uur);
3. Bert Tuin, historicus en archeoloog bij ArcheoInzicht, vertelt over de oorsprong van de Vismarkt. (12.45-13.15 uur).

Wandel door het Groningse verleden

Ook kan men het verleden van Groningen inwandelen met de nieuwe archeologische stadswandeling van Antea Group Walks. Hier kom je te weten welke mooie archeologische vondsten er gedaan zijn in de binnenstad van Groningen. Een van die bijzondere vondsten, een zogenaamde Hanzeschotel, is in Museum aan de A te bekijken.

Alle activiteiten zijn gratis. Het complete programma is te bekijken op www.archeologiedagen.nl/programma/ Ook is het deze zaterdag de Dag van de Bouw

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen