Hoe groot is de woningnood in Groningen?

Foto: De Redactie

De woningnood is door heel het land hoog. Al tijden horen we op het nieuws dat de woningtekorten in elke provincie van ons land oplopen. Daar staat tegenover dat er ook in vrijwel iedere provincie plannen zijn voor het realiseren van nieuwe woningen. Zo gaven wij eerder al meer informatie over de bouwplannen in Groningen op de korte termijn. Mensen die op dit moment zoeken naar een woning in de provincie komen vaak voor een lastige opgave te staan. Kopen lijkt de snelste optie, maar is op dit moment lang niet voor iedereen een optie. Huren via de woningbouw kan maar zelden op korte termijn. De wachtlijsten zijn lang.

Een woning kopen of een woning huren in Groningen

Wie in Groningen wil wonen heeft in de basis uiteraard twee mogelijkheden. Je kunt op zoek gaan naar een makelaar in Groningen om een koopwoning te vinden die goed bij je past, of je gaat een woonruimte huren. Een woning huren kan via een woningbouwvereniging, maar is ook mogelijk op particuliere basis. Wanneer we deze twee opties met elkaar vergelijken, dan is particulier huren vaak de snelste manier. Dit geldt zeker wanneer er nog geen langdurige inschrijving bij een woningbouwvereniging bestaat. Helaas is het wel zo dat particulier huren vaak vele malen duurder is dan huren via een woningbouwvereniging.

Meer mogelijkheden voor woningkopers in de huidige markt

De woningmarkt heeft zich de laatste tijd weer wat gestabiliseerd. Na een periode waarin de woningprijzen sterk stegen en huizen sneller dan ooit werden verkocht, zijn we nu in een periode belandt waarin het er weer wat rustiger aan toe gaat. Wie zoekt naar een huis te koop in Groningen heeft weer wat meer keuze dan voorheen. Mensen die een woning willen kopen in Groningen hebben dus weer wat meer mogelijkheden, maar moeten wel nog altijd rekening houden met woningprijzen die hoger liggen dan enkele jaren geleden, voor de enorme stijging van huizenprijzen.

Wachtlijsten voor het huren van een woning

Wie wil huren via een woningbouwvereniging in Groningen krijgt te maken met lange wachtlijsten. Wanneer er al een ruime inschrijftijd bestaat, dan is de kans op het relatief snel verkrijgen van een huurwoning aanzienlijk groter dan wanneer deĀ inschrijftijd gering is. Daarnaast zijn er ook grote verschillen merkbaar onder het soort woningen. Zo komen er aanzienlijk meer flatwoningen vrij dan eengezinswoningen. Mensen die zonder urgentie via een woningbouwvereniging willen huren, moeten vaak rekening houden met een wachttijd van minimaal enkele jaren.

Groningse woningnood in verhouding tot de landelijke woningnood

Landelijk is er sprake van een tekort van 390.000 woningen. In 2022 werd geschat dat het woningtekort in Groningen op iets meer dan 7.000 ligt, waarbij werd voorspeld dat dit tekort aan huizen in de provincie zal stijgen naar 10.000 in het jaar 2025. In verhouding tot veel andere provincies is het woningtekort in Groningen relatief laag. Dit neemt niet weg dat de woningnood groot is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen