Gemeente Groningen helpt 480 extra mensen richting werk

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen heeft sinds vorig jaar 480 extra mensen met een bijstandsuitkering geholpen richting werk, een opleiding of een andere vorm van partipatie. Dat gebeurde via het Werk- & Ontwikkelprogramma, meldt de gemeente.

Het Voortgangsrapport Werk- & Ontwikkelprogramma werd dinsdag gepresenteerd. Het aantal bijstandsgerechtigden nam in Groningen met 350 af. Dat heeft een besparing opgeleverd van 2,3 miljoen euro op het geld dat de gemeente van het rijk krijgt voor de betaling van uitkeringen.

Sinds vorig jaar neemt volgens de gemeente het aantal bijstandsgerechtigden in Groningen sterker af dan bij andere gemeenten in Nederland. Het college denkt dat de activiteiten van het Werk – & Ontwikkelprogramma hier substantieel aan hebben bijgedragen.

Carine Bloemhoff, Wethouder Werk & Participatie: “We hebben op het juiste moment de juiste interventies gepleegd met het Werk- & Ontwikkelprogramma. Er is krapte op de arbeidsmarkt en we hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van mensen. Daar plukken de inwoners nu de vruchten van. Steeds meer mensen vinden de weg naar werk. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Daar ben ik erg blij mee.”

Een onderdeel uit het Werk- & Ontwikkelprogramma is het programma ‘Op koers’. Daarbij krijgen deelnemers in een korte periode intensieve begeleiding om een persoonlijk doel te behalen, dat gericht is op werk, scholing of een vorm van maatschappelijke participatie. Van de 232 gestarte deelnemers is 23 procent betaald aan het werk gegaan. 40 procent zette een stap door middel van een werkervaringsplaats, scholing, participatie of sociale activering. 27 procent is op dit moment nog bezig en het overige deel kon om diverse redenen geen volgende stap te zetten.

Talentperron

Bij het Talentperron aan het Harm Buiterplein kunnen inwoners terecht om te ontdekken waar ze goed in zijn en welke baan of opleiding daarbij past. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ter plekke een talententest doen, zijn of haar kwaliteiten in kaart brengen of een loopbaangesprek voeren. De gidsen van het Talentperron hebben sinds 2022 ruim 750 unieke bezoekers ontvangen. Daarnaast zijn er meer dan 50 evenementen georganiseerd om inwoners bekend te maken met de verschillende branches en beroepen in samenwerking met onder andere UWV, bedrijven en onderwijsinstellingen.

Gebiedsgericht werken

Ook werken coaches Werk & Participatie vanuit fysieke locaties in verschillende gebieden in Groningen nauw samen met maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers. Hierdoor kunnen inwoners nog beter geholpen worden aan een passende baan of activiteit in eigen buurt.

Dit jaar wil de gemeente nog eens 600 mensen extra helpen. Het Werk- & Ontwikkelprogramma loopt nog door tot en met 2025.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen