De sfeer bij de voorbereidingen rond het einde van het jaar

Foto: Chris Ouboter

Dit weekend is het alweer de derde advent. Het valt vroeg dit jaar omdat de kerstdagen precies in het weekend vallen. Jammer, maar geen extra vrije dagen voor werkend Nederland.

Door Juffrouw Raadgever

Nog precies vijftien dagen en dan is het alweer zover. Eerste Kerstdag. Dit weekend halen we weer de dozen met kerstversierselen uit de schuur. Elke keer is het weer een verrassing wat we allemaal verzameld hebben. Nu hebben we al vroeg voor een zilver/witte boom gekozen. We willen heel veel ballen dit jaar. Er staan al een paar doosjes met nieuwe ballen klaar. Want ook dit jaar weer, ver voor eind november, lagen de aanbiedingen al in de winkels.

Gezelligheid wil ook wat. En die nieuwe trend van overvolle bomen en rijkversierde kamers is wel een uitdaging. Mijn ervaring is hoe vroeger je ermee begint, des te meer komt er te staan. Eerst was er twijfel alom dus, maar dat is gelukkig opgelost.

Terug van weggeweest

In de winkelstraten verschijnen ook eindelijk de kerstversieringen. Schoorvoetend, dat wel want we moeten zuinig zijn met onze energie dus echt uitpakken is in de meeste gevallen geen optie. Wel jammer voor juist die acties, met een wedstrijdelement voor de meest feestelijk versierde straat. In heel veel plaatsen doen hele wijken en straten mee. Het lijkt dit jaar minder dan andere jaren. Over één ding is geen twijfel mogelijk; de advent ster. Vanaf de eerste advent hangt hier een verlichte kerstster.

Overal zie je de aankondigingen verschijnen van de Kerstconcerten in de vele kerken. Een traditie. Dit jaar extra, want de afgelopen twee jaar moesten de meeste geplande bijeenkomsten worden afgeblazen. Er was online en op afstand wél geoefend in de hoop dat het door kon gaan, maar helaas. Dus de afgelopen maanden, in de herhaling wat het oefenen betreft voor de vele koren.

Helemaal anders

“Dit jaar gaan we het helemaal anders doen met de Kerstdagen.” De woorden klinken door in mijn hoofd. Hoezo dan? Bedoelt ze nu dat ze de Kerst anders gaat vieren of doelt ze op hoe Kerst 2021 eruitzag? Vorig jaar konden we immers amper uitpakken en moest de doos met coronatesten binnen handbereik staan. Voor de ‘veiligheid’ werden er weinig afspraken gemaakt. Pff, als ik er nog aan terug denk. En nu dit.

“Gewoontegetrouw liggen bij mij de A4’tjes alweer op de hoek van het aanrecht klaar,” gaat ze verder, “een pen erbij voor het geval. Stel je voor dat ik ineens weer ben vergeten wat ik ook alweer bedacht had. Dat overkomt me de laatste tijd nog wel eens. Ik vind dit heerlijke weken. Vooral het verzinnen van totaal weer eens iets anders feestelijks dan andere jaren. En toch betrap ik me erop dat ik steeds in de traditie terug val. Niet helemaal mijn schuld, hoor. De aanvragen voor bepaalde gerechten zijn ook vaak hetzelfde. Met de nadruk op dat het erbij hoort en zo vreselijk lekker is. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar dit jaar ligt er een bepaalde druk op deze laatste weken met voorbereidingen. Gelukkig is het dit jaar niet het coronavirus. En niet te vergeten de boeren die alles wilden blokkeren wat betreft de bevoorrading van de winkels. Uiteindelijk viel het wel mee, maar ze leken het te menen toen. Dus in je achterhoofd hou je er dan ook rekening mee. Niet dat hun onvrede naar de regering nu weg is, dat niet. Hoe ga jij het doen? Heb je nog een leuk idee?” vraagt ze tenslotte. Als die een keer praat is het moeilijk om haar in de rede te vallen. En nu mag ik.

Weer eens wat anders

Ja, dus. Iets wat we nog niet eerder hebben gedaan. Ik vertel haar dat ik voor dit jaar een kleine vuurschaal heb gekocht. Zo eentje waar je gezellig omheen kunt zitten en dan marshmallows en broodjes aan een stok kunt roosteren. Zeker weten dat het aansteken van de houtblokken al een hele leuke bezigheid is. Vooral nu de kleinkinderen, die deze keer komen, de leeftijd hebben dat ze dat zelfstandig kunnen. En laten we eerlijk zijn, hun pa vindt het vast ook wel een leuk klusje. En onze schoondochter en ik vinden het stiekem ook wel leuk. Lekker ingepakt buiten zitten. Nu maar wel hopen dat het niet gaat regenen. Sneeuw is wat anders. Ze knikt instemmend. Het lijkt haar ook wel wat.

Iedereen veel plezier en succes met alle voorbereidingen.

Met vriendelijke groet,
Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen