Ruim twintig aanhoudingen in onderzoek naar TVL-fraude

Foto: Pixabay

Op 10 mei zijn vijf mannen, uit Groningen, Renkum, Assen, Leek en Norg aangehouden. Zij worden ervan verdacht namens diverse bedrijven onjuiste TVL-aanvragen te hebben ingediend bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Daarbij zijn bewust valse omzetgegevens opgegeven. Onderbouwd met valse documenten. Afgelopen vrijdag heeft de rechter-commissaris drie van de verdachten in bewaring gesteld; zij zitten dus nog vast.

Zij worden verdacht van grootschalige fraude met TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en valsheid in geschrift. Hun woningen en een woning in de gemeente Opsterland zijn doorzocht, evenals drie kantoorpanden in Tynaarlo en de gemeenten Lingewaard en Noordenveld. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie personenauto’s en negentienduizend euro contant geld.

Het vermoeden is dat de vijf verdachten namens diverse bedrijven voor zes miljoen euro onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend bij RVO. Bij deze aanvragen zijn vermoedelijk bewust valse omzetgegevens opgegeven, die onderbouwd zijn met valse documenten. De aanvragers hebben mogelijk geprobeerd onjuiste voorstelling van zaken te geven om onrechtmatig TVL te ontvangen.

Meer aanhoudingen

In de dagen daarna, op 11, 12 en 13 mei, heeft de FIOD meer dan twintig ondernemers aangehouden. Op naam van deze ondernemers zijn de TVL-aanvragen gedaan en zij hebben het geld op hun rekening ontvangen. Het onderzoeksteam vermoedt dat een fors percentage van het bedrag als ‘provisie’ werd overgemaakt naar de vijf hoofdverdachten.

Van de aangehouden ondernemers zijn de meesten na verhoor heengezonden met een strafbeschikking van de officier van justitie. Naast het terugbetalen van het volledige bedrag aan ten onrechte ontvangen TVL aan het RVO, zullen zij een hoge werkstraf moeten uitvoeren. Naar een aantal van de aangehouden ondernemers loopt nog een verder strafrechtelijk onderzoek.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op tientallen TVL-aanvragen stonden zeer hoge referentie omzetten die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst. Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

 

(Bron: FIOD)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen