Premier Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Groningen

Premier Mark Rutte heeft om 13.00 uur het vrijheidsvuur ontstoken op het bevrijdingsfestival in Groningen. Het was de start voor veertien andere bevrijdingsfestivals in plaatsen in Nederland.

De middag startte om 12.30 uur met het optreden van Ali B. Premier Rutte kwam tijden het optreden het podium op en kondigde Ali B en Glen Faria samen aan om het nummer ‘Nieuwe Held,’ onder het toeziend oog van de minister-president Mark Rutte te zingen.

76
Het Bevrijdingsvuur werd vannacht door estafettelopers vanuit Wageningen door lopers uit Pekela, de samenwerkingsgemeente naar Groningen gebracht. Kinderen met hun Wensvlinders, afkomstig uit de samenwerkingsgemeente Pekela, droegen het vuur over aan Mark Rutte.

45
Kort voor het ontsteken van het vuur mocht Rutte ook nog een vrijheidswens op een papiertje schrijven. “Kunnen zijn wie je bent”, schreef de premier. Rapper Ali B grapte: “Bovenaan de peilingen”.

vuur

Samen met de directeur van het festival, Diederik van der Meide, ontstak hij vervolgens het Bevrijdingsvuur. Het publiek speelde een belangrijke rol. De organisatie van het festival had duizenden opblaashanden laten maken, om met zijn allen de hand op te steken voor de vrijheid en daarmee het startsein te geven voor alle festiviteiten in het land.

handjes

Het was een geweldige start van een zonovergoten bevrijdingsfestival in Groningen.

Ali B. vervolgde zijn optreden nog met een aantal nummers: “Twee vingers in de Lucht”. twee

De door heel Nederland vliegende ‘helikopteract’ van dit jaar is Kovacs. Op het hoofdpodium op de Groningse drafbaan treden verder onder meer Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet op.

De dag startte met een gezamenlijk ontbijt op de Grote Markt, waarbij minister-president Mark Rutte aanwezig was. Tijdens het ontbijt waren er op grote schermen beelden te zien van de bevrijding en optredens van het 4 Mei-Projekt en van het koor New Life.

burgemeesters en rutte

Om 11.00 uur volgde een lezing met Thomas Erdbrink in de Stadsschouwburg. Deze werd live uitgezonden op NPO1.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen