Stadjer (21) aangehouden voor bankhelpdeskfraude en witwassen

Foto: De Redactie

Dinsdagochtend werd een 21-jarige verdachte uit Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude en witwassen van geld. Ook vier andere verdachten werden aangehouden.

Na een tip van een onderzoeksjournalist werd een onderzoek gestart door het cybercrimeteam van de eenheid Zeeland-West-Brabant, meldt de politie. In deze tip stond dat er diverse advertenties op social media werden geplaatst waarin geldezels worden geronseld. Deze geldezels worden gebruikt om geld te pinnen, wat verkregen is via oplichting door bankhelpdeskfraude.

Groots onderzoek

In december 2020 koppelde het onderzoekteam veertien meldingen aan deze zaak. Na een jaar onderzoek kwam een crimineel netwerk naar voren. Begin 2022 werd het onderzoek verder afgerond en kwamen de vijf verdachten in beeld. Deze personen worden verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Dit houdt in dat zij daadwerkelijk mensen opbellen als medewerker van een bank om hen geld te afhandig te maken. Ook worden zij verdacht van het ronselen van geldezels om het via fraude verkregen geld te pinnen.

Een van de verdachten is een 21-jarige man uit Groningen. Daarnaast zijn een 19-jarige man uit Portugaal en drie mannen uit Rotterdam aangehouden. Door nauwe samenwerking tussen verschillende politieregio’s waren er acht doorzoekingen in panden in Groningen, Meppel, Rotterdam en Werkendam. “Hierbij zijn elektronische goederen in beslag genomen die mogelijk met de bankhelpdeskfraudezaak te maken hebben. Er is ruim 14.000 euro in beslag genomen, ruim 2.000 euro nepgeld en een voertuig. Ook is er een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs aangetroffen.”

De politie waarschuwt opnieuw voor phishing en bankhelpdeskfraude. “Het wordt bij steeds meer mensen bekend, maar we zien dat nog steeds veel mensen hier slachtoffer van worden. Waarschuw en informeer mensen in uw omgeving, zoals ouders en grootouders. Blijf altijd alert. Bescherm uzelf en uw computer, en check altijd of u daadwerkelijk met een medewerker van de betreffende organisatie te maken heeft.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen