Stormloop bij Blaauw Sterrenwacht in Groningen

Waarneemterras Blaauwsterrenwacht
Foto: Joost van den Born

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen werd op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart overspoeld met een recordaantal van 565 bezoekerstijdens de 40e Landelijke Sterrenkijkdagen .

Vooral de Gratama Telescoop en het waarneemterras waren immens populair en bezoekers stonden te popelen om een kijkje te nemen door de 5 telescopen. Deze onthulden wat mensenogen zonder telescoop niet kunnen zien: kraters op de Maan, manen bij Jupiter, families van honderden jonge sterren, tot zelfs de weggeblazen buitenschillen van stervende sterren.

unspecifiedJupiter bekijken door een telescoop Foto: Joost van den Born
Jupiter bekijken door een telescoop. Foto: Joost van den Born

Planeetonderzoeker Migo Mueller vertelde over “Planeet X” en gastspreker Jeffrey Bout nam de geboeide kinderen mee op verkenning door het zonnestelsel.

Gastspreker Jeffrey Bout vertelt over de verkenning van het zonnestelsel. Foto: Rien van de Weijgaert
Gastspreker Jeffrey Bout vertelt over de verkenning van het zonnestelsel. Foto: Rien van de Weijgaert

In het mobiele planetarium reisden bezoekers naar verre exoplaneten en bij de wetenschapsexpo Science LinX konden ze naar hartelust experimenteren.

Planeet X

Kinderen streden bij het kinderprogramma om planeet X te vinden in de Planetenslag en gingen helemaal op in hun puzzels en tekeningen van het zonnestelsel. Bezoekers waren erg onder de indruk en reageerden in de enquĂȘte: “super!”, “heel gezellig, leerzaam en vooral erg leuk”, “fascinerend” en “een feest om hier te zijn”. Iedereen vond het enerverende en inspirerende publieksavonden en kijkt uit naar de volgende Landelijke Sterrenkijkdagen.

Organisatie

Dit evenement werd georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden