Tweede lockdown in Nederland een feit

Foto: De Redactie

Een week voor kerst gaat Nederland opnieuw in lockdown door de veel besmettelijker Omikronvariant. “Ik, wij staan hier met een ernstig gemoed”, aldus demissionair minister-president Mark Rutte.

“Nederland gaat nog een keer in lockdown, nog een keer op slot”, aldus Rutte. “Omikron verspreidt zich nog sneller dan we al vreesden”. “Het is nodig om nu in te grijpen om erger te voorkomen”.

Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) is aanwezig bij de persconferentie om een uitleg te geven waarom we niet kunnen wachten.

Jaap van Dissel vertelt dat “de huidige situatie zorgelijk is”. Corona kende verschillende varianten, waarvan de laatste, de “Deltavariant”, de piek achter ons ligt. Dat komt volgens van Dissel door de getroffen maatregelen. Tegelijkertijd is de bezetting in de ziekenhuizen hoog, evenals de druk op huisartsen en verpleeghuizen.

Omikronvariant verspreidt snel

Het OMT maakt zich zorgen om Omikronvariant. Nu is er nog een klein deel infecties in Nederland, maar door de snelle verspreiding zal dit snel toenemen. In Amsterdam zijn al rond de 25 procent en in Londen 70 procent besmettingen met de nieuwe variant. “Er is elke twee tot drie dagen een verdubbeling in de besmetting van deze variant,” legt Van Dissel uit. Door de snelle verspreiding wordt verwacht dat de Omikronvariant dominant zal zijn tussen kerst en jaarwisseling.

Behalve de snelle verspreiding, zijn een aantal dingen nog niet bekend. Omikron wijkt teveel af van het vaccin die gemaakt is. Het afweersysteem herkent deze variant niet goed.

Boostervaccinatie

Boostervaccinaties, oftewel een derde vaccinatie, is een opfrissing van het afweersysteem. De bescherming tegen de omikronvariant neemt weer toe na een boosterprik tegen de infectie en erger ziek worden. De oproep aan niet-gevaccineerden is om toch te vaccineren.

Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om extra maatregelen te nemen, naast de boostercampagne. Vanaf zondagochtend 5.00 gaat de lockdown in, dat inhoudt dat zoveel mogelijk sectoren gesloten worden met als reden het vertragen van de verspreiding door beperking van de contacten.

Hieronder volgt een overzicht van de maatregelen die gaan gelden.

Maatregelen en dringende adviezen

Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om extra maatregelen te nemen, naast de boostercampagne.

De nieuwe lockdown duurt tot en met 14 januari. In de week daarvoor wordt gekeken naar hoe de situatie dan is. De norm voor het thuisbezoek gaat terug naar twee. Ook de maximale groepsgrootte buiten wordt twee personen. Met kerst en tijdens de jaarwisseling is dat vier personen. Hierbij gaat het om mensen van 13 jaar en ouder.

Maatregelen

  • Alle winkels sluiten de deuren. Bestellen, retourneren en afhalen aan de deur is wel toegestaan.
  • Supermarkten, drogisterijen en essentiële winkels en diensten blijven open tot 20.00 uur.
  • Onderwijs en buitenschoolse opvang sluiten hun deuren. Noodopvang blijft beschikbaar voor hen die het nodig hebben. Voor onderwijs geldt het einde van de lockdown op zondag 9 januari. Wel wordt er geadviseerd afstandsonderwijs aan te bieden voor die eerste week. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs na 10 januari.
  • Musea, theaters, bioscopen, pretparken, concertzalen, dierentuinen en horeca zijn gesloten. Afhalen voor de horeca mag gewoon.
  • Niet-medische contactberoepen mogen niet door. Wel-medische mogen doorgaan.
  • Sportlocaties binnen gaan dicht, buiten mag overdag van 5.00 tot 17.00 uur. Competities gaan niet meer door.
  • Professionele sport gaat door zonder publiek. Zwemlessen voor diploma’s mag tot 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Basisregels blijven belangrijk

De bovenstaande regels gelden uiteraard naast de basismaatregelen. Was je handen, blijf thuis bij klachten en laat je dan testen. Ga je bij iemand op bezoek of krijg je bezoek? Doe dan ook een zelftest. Zorg voor voldoende ventilatie in huis en houdt anderhalve meter afstand tot andere mensen. Beperk de contactmomenten. Vermijd drukte.

“Omikron dwingt ons het aantal contacten te beperken. Daarom gaat heel Nederland vanaf morgen op slot,” aldus de premier. “We kennen allemaal wel iemand die deze dagen extra aandacht nodig heeft. Let daarom een beetje op elkaar. We hebben eerder al bewezen dat we als samenleving veel aankomen. En ook dit komen we te boven. Daar ben ik absoluut van overtuigd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen