Schrikkeldag 2016

Foto: De Redactie

Vandaag 29 februari is het ‘Schrikkeldag’ 2016.

De schrikkeldag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat de werkelijke astronomische lengte van een jaar niet precies 365 dagen is maar ongeveer 365 en een kwart dag. Het ‘Schrikkeljaar’ heeft 366 dagen. De maand februari krijgt dan een extra dag, 29 februari. (bron: Wikipedia).

Wanneer schrikkeljaar

Een schrikkeljaar is het jaar dat deelbaar is door 4. Echter bij een eeuwwisseling dient het jaartal deelbaar te zijn door 400.

Een oud gezegde: “Heeft februari negentwintig dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen”.

Extra kosten

De extra dag kost een gemiddeld gezin met twee kinderen 13 euro en een gemiddelde alleenstaande 3 euro. Dit zocht het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit. Dit komt door extra kosten zoals boodschappen, elektriciteite en water, afschrijvingskosten voor meubels, apparaten en kleding.

Gratis

Daartegenover kun je een dag lang ‘gratis’ van dingen genieten. Voor allerlei zaken, zoals huur of hypotheek, vaste lasten van de auto, de sportschool of Netflix en Spotify betaal je niets extra, omdat je per maand betaalt.

Het verschil levert de 13 respectievelijk 3 euro op.

Degenen die niet in loondienst werken, maar op uurbasis, zoals zzp’ers, uitzendkrachten en payrollers kunnen extra geld verdienen als ze op 29 februari werken. Mensen in loondienst krijgen niet extra uitbetaald, omdat ze per maand betaald worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden