Collegium Vocale Gent en Akademie für Alte Musik Berlin met Händel in De Oosterpoort Groningen

Collegium Vocale
Foto: M. Hendryckx

Op zaterdag 27 februari brengen Collegium Vocale Gent en Akademie für Alte Musik Berlin twee grote vocale werken van Händel in De Oosterpoort Groningen.

De Funeral Ode for Queen Caroline en Ode to St. Cecilia zijn misschien iets minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder mooi dan bijvoorbeeld Händels Messiah.

Händel op topniveau

Händel voorzag veel belangrijke gebeurtenissen van passende muziek. Zo schreef hij in 1737 het weinig uitgevoerde ‘Funeral Anthem for Queen Caroline’ (The Ways of Zion Do Mourn). Het stuk is soms ingetogen, maar bejubelt ook de talloze deugden van de overleden koningin, echtgenote van koning George II. Naar verluidt heeft Mozart zich door het werk laten inspireren voor zijn grootse ‘Requiem’.

Twee jaar later wijdde Händel zich aan een ode voor St. Cecilia, een cantate gebaseerd op een tekst van de Engelse dichter John Dryden. Er zijn meer musici die zich door de heilige Cecilia lieten verleiden tot prachtige muziek. Zo schreef Purcell in 1683 een groots eerbetoon. Maar geen enkele compositie maakte zoveel indruk als Händels ‘Ode for St. Cecilia’s Day’, een van de twee odes die hij opdroeg aan de beschermheilige van de muziek.

De werken worden uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en Akademie für Alte Musik Berlin, die beide garant staan voor vocale en instrumentale barokuitvoeringen van het allerhoogste niveau.

Serie Wereldsterren

Dit concert maakt deel uit van de serie Wereldsterren waarmee de absolute wereldtop van de klassieke muziekwereld naar Groningen wordt gehaald.

Dirigent: Christian Curnyn · sopraan: Klara Ek · tenor: Thomas Hobbs

De aanvang is om 20.15 uur

Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden