159 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 159 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eén persoon uit de gemeente Eemsdelta werd opgenomen in het ziekenhuis.

In de gemeente Groningen werden 55 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (22), Westerkwartier (17), Eemsdelta en Het Hogeland (14), Stadskanaal en Westerwolde (8), Oldambt (7), Veendam (4) en Pekela (3). Van zeven besmettingen is de woongemeente onbekend.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.

Druk noordelijke zorg blijft hoog

De druk op de noordelijke zorg blijft hoog als gevolg van de besmettingen en ziekte onder zorgpersoneel. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN) donderdag.

De besmettingen met het coronavirus nemen landelijk toe, zo ook in de drie noordelijke provincies en de verwachting is dat deze stijging de komende weken verder doorzet.

Aantal Covid-patiënten

In Noord-Nederland liggen momenteel 14 Covid-patiënten op de IC. Drie patiënten daarvan komen uit een andere regio. In de noordelijke provincies liggen in totaal 38 patiënten in het ziekenhuis, waarvan zes patiënten uit een andere regio.

Op dit moment is de situatie in Noord-Nederland beheersbaar, maar vanuit andere regio’s komen weer verzoeken tot overname van Covid-patiënten naar onze regio. Sinds woensdag 20 oktober spreidt het LCPS weer patiënten tussen de regio’s.

In vergelijking met vorige coronagolven zijn er minder Covid-patiënten opgenomen in de (noordelijke) ziekenhuizen, maar het verschil met de vorige golven is dat de reguliere zorg nu grotendeels weer is hervat. Daarnaast zijn er nu minder (IC)-verpleegkundigen beschikbaar, onder andere door een hoog ziekteverzuim. Waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Onder verpleegkundigen is er eveneens een verhoogd ziekteverzuim en zij zijn nodig op de eigen afdelingen.

Griepseizoen

De druk neemt dus toe en ook de prognoses van het RIVM voorspellen een najaar en winter met meer Covid-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een stevig griepseizoen volgt.

Het AZNN roept daarom op om de basisregels in acht te houden, zoals afstand houden, handen wassen en mondmaskers dragen waar dat nodig is en doet de oproep om je te laten vaccineren.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7.717 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 416 meer positieve tests dan woensdag. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6.273 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 994 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De laatste keer dat er meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, was op 7 juni. Op de ic’s liggen 203 patiënten.

Bij het RIVM werden zeven corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen nu ook rood op Europese coronakaart

De provincie Groningen is ook rood geworden op de Europese coronakaart, evenals Noord-Holland, Noord-Brabant en Drenthe. Daarmee staat nu heel Nederland op het een na hoogste waarschuwingsniveau.

De vier provincies waren oranje, maar gaan omhoog door de snelle stijging van het aantal positieve tests. Limburg gaat volgende week waarschijnlijk naar donkerrood, het hoogste niveau. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat niveau.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden