‘Witte rook voor houtrookvoorstel GroenLinks’

Foto: Nowaja via Pixabay

Afgelopen juni diende de Groningse raadsfractie van GroenLinks samen met PvdA, D66, CU, CDA, 100% Groningen en de Partij voor de Dieren een voorstel in om om de overlast als gevolg van houtrook door houtkachels aan te pakken. Na een positief advies van het College lijkt het erop dat deze motie morgen door de gemeenteraad zal worden aangenomen.

Actieplan

Met dit voorstel willen de partijen een driedelig actieplan tegen houtrookoverlast opzetten. Zo moet er meer ingezet worden op communicatie over het stoken van hout komen en moet het landelijke stookalert meer aandacht krijgen. Hierbij krijgen kachel-eigenaren via een SMS-dienst meldingen van weersomstandigheden waarbij stoken niet wenselijk is.

De gemeente moet volgens het voorstel ook regels vastleggen rondom het gebruik van houtkachels. Zo moet er in de nieuwe omgevingsvisie aandacht worden geschonken aan de overlast als gevolg van houtrook.

Tenslotte wordt er serieus werk gemaakt van de klachten die binnenkomen bij het Meldpunt Overlast. Omdat er geen landelijke normen voor luchtkwaliteit als gevolg van het stoken van hout bestaan is handhaving op dit moment niet mogelijk. Het RIVM heeft een toolkit ontwikkeld waarbij stapsgewijs wordt uitgewerkt hoe wél omgegaan kan worden met een klacht. Die gaat ingezet worden.

“Voor veel mensen is een houtkachel een bron van warmte en gezelligheid. Die gezelligheid kent echter ook een keerzijde. Houtrook kan leiden tot overlast. Niet alleen kan het hinderlijk zijn als je huis ruikt naar de houtkachel van je buren maar voor een grote groep mensen met bijvoorbeeld longklachten als COPD en astma is het zelfs slecht voor de gezondheid,” stelt GroenLinks-raadslid Martijn van der Glas.

Met de verwachte aanname van het voorstel op woensdag komt er een einde aan een lang traject waarin met veel inwoners, gezondheidsinstanties, ambtenaren en juristen is gesproken.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen