Medewerkers UMCG in staking, ruim vijftig operaties afgezegd

Foto: De Redactie

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen, waaronder het UMCG, zijn sinds afgelopen middernacht in staking gegaan. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

Het UMCG heeft voor dinsdag ruim vijftig operaties afgezegd. Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

De stakers eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Begin september liepen de onderhandelingen vast.

Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Tien afdelingen van het UMCG doen mee. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. De actie duurt 24 uur.

De stakende medewerkers hoeven zich niet te vervelen. Volgens de zorgbond worden er verschillende activiteiten voor hen georganiseerd, zoals een pubquiz, pingpongwedstrijden en een ‘koffie-taart-moment’ met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met diverse sprekers.

Het Radboudumc in Nijmegen doet als enig universitair ziekenhuis niet mee aan de staking.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden