Lachgasverbod in uitgaansgebied Groningen sinds donderdag 1 juli

Foto: Gemeente Groningen

Sinds donderdag 1 juli mag in het uitgaansgebied van Groningen geen lachgas meer gebruikt worden. Dat meldt de gemeente Groningen.

Vorig jaar werd het verbod al aangekondigd, maar door de sluiting van de nachthoreca tijdens de lockdown werd het verbod nog niet geldig.

Het college wil met het verbod de overlast van gebruikers en zwerfafval van lachgas tegengaan. Vooral jongeren in het uitgaansleven gebruikten lachgas en zorgden voor overlast voor de coronacrisis aan. Ook lag er zwerfafval van ampullen en ballonnen op straat.

“We vinden het gebruik van lachgas op straat schadelijk voor het uitgaansleven. Het lachgas wordt veelal bij een avondwinkel of een ander verkooppunt gekocht en direct buiten gebruikt. Daarbij staan vaak bij de verkooppunten groepen personen die lachgas inhaleren, te midden van het overige uitgaanspubliek”, aldus burgemeester Koen Schuiling. “De politie ziet regelmatig onveilige situaties, waarbij jongeren ‘out’ gaan na lachgasgebruik. Daarom hebben we besloten om dit gebruik in de openbare ruimte te verbieden”.

Ook het bezit van het middel en verpakkingen voor lachgas zijn verboden. Het lachgasverbod is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen (APVG). Met dit verbod loopt Groningen vooruit op een mogelijk landelijk verbod van de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen