Versoepeling maatregelen, maar met pauzeknop: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Foto: De Redactie

Voorzichtige versoepelingen van de maatregelen werden dinsdagavond aangekondigd door demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge tijdens de persconferentie.

De eerste stap werd een aantal weken geleden gezet naar een normale samenleving gezet. Drie dingen vallen daar in op volgens demissionair minister-president Mark Rutte.

Horecaondernemers en winkeliers doen alles er aan het goed en veilig te doen en de meeste klanten houden zich aan de regels houden. Zeker met mooi weer wordt er gretig gebruik gemaakt van alle mogelijkheden om naar buiten te gaan. Vooral in de winkelstraten is het te druk en daar moeten we met elkaar op te letten. Ook maken mensen zich zorgen over het coronavirus.

Volgens Rutte is er aan de ene kant behoefte om meer te kunnen doen en anderzijds de zorgen om het coronavirus.

Het kabinet wil niets liever dan meer ruimte geven, maar anderzijds ook geen fouten maken om de verkeerde kant op te gaan. Hopelijk krijgen we volgens Rutte een mooie zomer dankzij de vaccinaties.

Stap twee uit het openingsplan wordt gezet, mits het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames verder zijn gedaald. Dat houdt dat er sprake moet zijn van een afname van ongeveer 20 procent. De verwachting is dat dit plaatvindt in de loop van deze week.

Stap twee gaat in op woensdag 19 mei, mits de cijfers niet tegenvallen. Het kabinet drukt op de pauzeknop maandag 17 mei als dit niet lukt.

Versoepeling maatregelen

Contactberoepen

Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Verdere versoepeling buitenterrassen

Buitenterrassen mogen open van 6.00 uur tot 20.00 uur. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
Sport, binnensporten, vanaf 27 jaar en ouder buiten sporten. voorwaarden blijven gelden. Binnensportlocaties gaan ook weer open vanaf 19 mei, individueel of groepjes van twee personen. Max. 30 personen per ruimte.

Binnen sporten

Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten sporten in groepen

Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

Recreatie buiten

Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden.

De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Kunst- en cultuurbeoefening binnen

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

Kunst en cultuur buiten

Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.

Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

Verhuurlocaties open

Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

De wens van het voortgezet onderwijs is volgens Rutte om de anderhalve meter zo snel mogelijk los te laten. Wat zou dat mooi, goed en belangrijk zijn. Voor jongeren is het volgens Rutte de eerste levensbehoefte. Uit het OMT-advies blijkt echter dat te vroeg los laten leidt tot meer druk op de zorg. Als het verantwoord is dit besluit naar voren te halen, zal het kabinet dat doen. Een nieuw antwoord volgt hierover op 25 mei.

De vaccinaties zijn volgens de Jonge goed op stoom en deze week zal de 7 miljoenste prik gezet worden.

Reizen en zomervakantie

Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Reizen met openbaar vervoer

Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Basisregels

Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

We zijn op weg naar mooie zomer, maar garanties zijn volgens Rutte niet te geven.

Op 1 juni volgt een nieuwe persmoment voor eventueel de derde stap in openingsplan. Deze derde stap in het openingsplan staat nu op z’n vroegst op 9 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het thuisbezoekadvies verhoogd naar 4 personen en kan de horeca voor uit eten binnen open.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden