Financiële veranderingen voor Ondernemers in 2021

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Met het ingaan van het nieuwe jaar krijgen ondernemers te maken met een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten.

Voor wie een woning huurt is er goed nieuws, want vanaf 1 januari geldt een huurverlaging voor zzp’ers. Echter een bedrijfsruimte kopen wordt juist duurder. Ook komt er een wet die faillissement moet voorkomen.

Selectie uit de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers

  • Huurverlaging voor zzp’ers – In het nieuwe jaar kan eenmalig een huurverlaging gevraagd worden aan de woningcorporatie. Kijk hier voor de voorwaarden.
  • Zelfstandigenaftrek omlaag – De zelfstandigenaftrek is voor 2021 360 euro lager dan in 2020, namelijk 6.670 euro. De meeste zzp’ers gaan er niets of nauwelijks op achteruit. Ter compensatie stijgt de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting.
  • Faillissement makkelijker voorkomen – Per 1 januari gaat de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in. De WHOA helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan, terwijl ze nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Door hun schulden te reorganiseren, kunnen deze bedrijven door. Ook bedrijven met onvoldoende overlevingskansen kunnen door de WHOA stoppen zonder faillissement .
  • Bedrijfspand kopen duurder – De overdrachtsbelasting gaat van 6 naar 8 procent, daardoor betaalt de ondernemer meer belasting. (de ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief)
  • Verplichte vermelding BIG-nummer – zorgprofessionals moeten vanaf 1 januari hun BIG-nummer actief bekendmaken, (bijvoorbeeld op de website, emailberichten en facturen)
  • Meldplicht belastingontwijking en -ontduiking
    Verplichte registratie en kennistest dronevliegers – ondernemers die werken met een drone moeten zich vanaf 31 december houden aan de nieuwe Europese regels. Alle dronevliegers, ook particuliere, moeten zich registreren en een online kennistest afleggen. De RDW regelt de registraties en geeft exploitatienummers uit. Dit nummer moet zichtbaar zijn op de drone. Vliegscholen nemen de online kennistest af en als je slaagt ontvang je een EU-dronebewijs. (N.b. Deze regels gelden niet voor speelgoeddrones die minder dan 250 gram wegen en geen camera hebben. Exploiteer je de drone, maar vlieg je er zelf niet mee? Dan heb je alleen een exploitatienummer nodig). De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief*.
  • Corona: De verschillende regelingen, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) blijven ook in 2021 doorlopen voor zzp’ers die getroffen zijn door de coronacrisis tegemoet te komen. Kijk voor meer informatie: KVK Coronaloket.

Kijk voor meer informatie en alle wijzigingen: www.kvk.nl en ondernemersplein.kvk.nl (Bron)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden