Groen dak gebouw gemeente Groningen geopend

Het nieuwe groene dak.
Foto: © Henk Tammens

Donderdag openden wethouders Philip Broeksma en Glimina Chakor het nieuwe groene dak van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep.

Het groene dak zorgt ervoor dat regenwater niet direct in het riool terechtkomt, het isoleert beter en is goed voor de biodiversiteit. Het pand staat in het hart van de bestrate binnenstad op een plek waar al jaren sprake is van wateroverlast bij hevige regenval.

Subsidie voor groene daken

Particulieren, bedrijven, instellingen, scholen en woningstichtingen kunnen subsidie aanvragen voor groene daken. Het subsidiebedrag wordt berekend per m2 dakoppervlak.

De voordelen van de aanleg van een groen dak zijn onder ander een betere afvoer van regenwater waardoor het riool minder belast wordt, het isoleert en zorgt voor verkoeling op hete dagen.

Groene daken hebben bovendien een langere levensduur. Ze gaan volgens de gemeente over het algemeen twee keer zo lang mee als een gewoon dak, omdat zonlicht het dak niet aantast.

Met deze subsidie is dit jaar 7000 m2 groen dak aangelegd in de gemeente Groningen.

Kijk voor meer informatie en meer mogelijkheden op www.groningenklimaatbestendig.nl Naast het aanleggen van een groen dak valt daarbij te denken aan een regenton voor het hergebruik van regenwater of een geveltuintje voor de deur om de biodiversiteit te bevorderen.

Met een nieuw groen dak op het gebouw van de gemeente Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep wordt een bijdrage geleverd aan het klimaatbestendig maken van de binnenstad.

“Het groene dak aan het Zuiderdiep is een mooi voorbeeld van hoe je, ook in stedelijk gebied, kunt verduurzamen. Dit kunnen mensen zelf ook doen. Er is vanuit de gemeente subsidie beschikbaar voor particulieren of bedrijven die een groen dak willen aanleggen”, aldus wethouder Groen en Klimaatadaptatie Glimina Chakor.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden