156 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 96 in gemeente Groningen

Foto: PIRO4D by Pixabay

In de provincie Groningen zijn tussen donderdag en vrijdag 156 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers vrijdag van het RIVM.

In de gemeente Groningen zijn 96 mensen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in het Westerkwartier (16), in Midden-Groningen (13), in Westerwolde (8), Het Hogeland (7), In Veendam en Stadskanaal (4), Pekela (2) en Loppersum (1). In de gemeenten Delfzijl en Appingedam werden geen coronabesmettingen vastgesteld.

Eén persoon uit de gemeente Westerkwartier werd opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen nieuwe overledenen als gevolg van COVID-19 gemeld.

Vijftig opgenomen coronapatiënten in Groningse ziekenhuizen

Het aantal opgenomen patiënten met een aangetoonde coronabesmetting is sinds woensdag met zeven patiënten toegenomen naar 50 coropatiënten in Groningse ziekenhuizen. Daarvan liggen negen patiënten op de Intensive Care-afdeling. Dat blijkt uit de laatste cijfers vrijdag van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

Ook in de rest van Noord-Nederland neemt het aantal ziekenhuisopnames toe. In Friesland liggen 42 mensen met COVID-19 in een ziekenhuis. Twaalf daarvan liggen op een IC. In Drenthe zijn vijf van de in totaal 19 patiënten op een IC opgenomen.

In totaal zijn 43 mensen van buiten de regio Noord-Nederland in een noordelijk ziekenhuis opgenomen. Twaalf van het liggen op een IC.

Landelijk

Landelijk zijn tussen donderdag- en vrijdagochtend 7.997 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag kreeg het RIVM 7825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7833, maar dat is vrijdag bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen in Nederland positief getest.

Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op de intensive cares. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen. Op de verpleegafdelingen, waar het de afgelopen weken heel druk was, steeg het aantal patiënten met 10 procent, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ziekenhuizen behandelen nu 1553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag.

De intensivecare-afdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen. Drie mensen hebben de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 32 naar 345. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 1213 naar 1208.

In de afgelopen 24 uur zijn 36 mensen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Afwijkende cijfers

Het werkelijke aantal besmettingen is hoger, omdat niet alle besmette mensen zijn getest. Het RIVM meldt 154 nieuwe besmettingen in de provincie en de GGD 156. De cijfers van het RIVM kunnen afwijken van de cijfers van de GGD door vertraging in de verwerking van de cijfers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden