Expositie David Bowie in Groninger Museum in Groningen

Groningen staat vanaf vrijdag 11 december 2015 de komende drie maanden in het teken van popster David Bowie. In het Groninger Museum opent vrijdag de veelbelovende en langverwachte tentoonstelling ‘David Bowie is’.

De tentoonstelling in Groningen is na Londen, Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne de achtste stad waar de expositie te zien is.

Donderdagmorgen was de pers preview, waarbij veel journalisten uit binnen- en buitenland aanwezig waren. Iedereen werd welkom geheten door algemeen directeur van het Groninger Museum Andreas Bluhm. Vervolgens gaf Victoria Broackes, conservator van het Victoria & Albert Museum in Londen een inleiding op de tentoonstelling. Oud TopPop-presentator en radio-dj Ad Visser vertelde over zijn persoonlijke ontmoetingen met David Bowie. Ook speelde hij hierbij op zijn gitaar.

16ad visser

De tentoonstelling was in 2013 voor het eerst te zien in het Victoria & Albert (V&A) Museum in Londen. Het Groninger Museum werd benaderd door V&A en museumdirecteur Blühm vertelde eerst te twijfelen. Echter maakte de opening in Londen zoveel indruk, dat het museum de kans heeft genomen. Het Groninger Museum staat bekend van onder ander muzikale exposities van de zanger Herman Brood (2006), maar daarnaast ook op het gebied van mode en design.

David Bowie is

De expositie is een multimediale ervaring, gemaakt door Sennheiser. David Bowie biedt een overzicht in beeld en geluid van de carrière van de popicoon, rockmuzikant, artisitiek kunstenaar, acteur en performer. Bezoekers krijgen meer dan 300 handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, films, decorontwerpen en Bowie’s eigen instrumenten en albumontwerpen te zien uit het persoonlijk archief van David Bowie.

David Bowie werd bekend met zijn vele wereldhits, zoals Space Oddity in 1969, Changes, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Dancing in the Street, Heroes en UnderPressure. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits. Wereldwijd verkocht de extravagante artiest meer dan 140 miljoen albums.

Komt David Bowie zelf naar Groningen?

Het is nog niet bekend of David Bowie zelf naar de expositie komt. Ooit zou hij de expositie in Londen ‘undercover’ bezocht hebben. Conservator Victoria Broackes zei: ‘Bezoekers in Groningen moeten maar goed om zich heen kijken. Het zou me niet verbazen als hij hier ook stiekem een bezoek brengt aan de tentoonstelling.’

In het Groninger Museum in Groningen is voorlopig de laatste kans om de tentoonstelling ‘David Bowie is’ te bezichtigen.

De tentoonstelling is te zien van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016.

Voor meer informatie: groningermuseum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden