Zomertijd 2019

30 mrt 2019, 10:00 Nieuws
zomertijd 2019 2
De Redactie

Dit weekend gaat de zomertijd in. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur.

Dat betekent dit weekend een uurtje korter slapen, maar zondagavond is het een uur langer licht.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet moet worden is: "In het Voorjaar de klok Vooruit zetten".

De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is, terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.

De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen.

Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering.

De zomertijd werd in 1977 in Nederland ingevoerd, maar dit was niet de eerste keer. In 1916 werd de zomertijd al eens ingevoerd en sindsdien meerdere keren afgeschaft.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

De Europese Commissie heeft besloten dat de verschillende landen zelf mogen kiezen of zij vanaf 2021 blijvend voor zomer- of wintertijd kiezen.