Welk vuurwerk mag afgestoken worden tijdens de jaarwisseling?

30 dec 2023, 13:25 Nieuws
fireworks 2088155 960 720 vuurwerk
Met Oud en Nieuw denk je aan vuurwerk. Dit jaar geldt het verbod voor zestien plaatsen in Nederland en hebben verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld, waaronder Groningen. Bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, in een centrum of in de buurt van kinderboerderijen. In Groningen zijn tijdens oud en nieuw twaalf vuurwerkvrije zones ingesteld waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.
De verkoop van vuurwerk startte afgelopen donderdag en ook deze zaterdag kan nog vuurwerk gekocht worden. De verkoop van vuurwerk mag normaal in de laatste 3 dagen van het jaar verkocht worden, behalve op zondag.
Het vuurwerk mag vanaf 31 december 18.00 uur worden afgestoken tot aan 1 januari 2.00 uur. Welk vuurwerk afgestoken mag worden, welke regels gelden en tips hoe je vuurwerk veilig kan afsteken hebben we hieronder in een overzicht geplaatst.
Klein vuurwerk, of te wel kindervuurwerk – categorie F1, ook wel fop- of schertsvuurwerk genoemd mag wel worden afgestoken. Voorbeelden hiervan zijn sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Ook cakes, compoundboxen en grondbloemen (categorie F2) mag worden afgestoken. Sinds 1 december 2020 zijn verschillende vuurwerkproducten verboden, waaronder rotjes, vuurwerk uit de categorie F3 en losse vuurpijlen.
Op de verpakking van legaal vuurwerk staat de minimumleeftijd van 12 of 16 jaar voor het afsteken.

Hoe steek je vuurwerk veilig af?

Enkele tips

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing;
  • Draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt;
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont;
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk (minimaal 8 meter);
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon en draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.
Carbidschieten is niet altijd toegestaan en dit verschilt per gemeente. Carbidschieten is verboden binnen de bebouwde kom. Het mag alleen onder strenge voorwaarden buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur.
Voor vuurwerkovertredingen geldt, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is of de overtreder een boete of gevangenisstraf krijgt. De minimale boete die u kunt krijgen is € 100 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen ook een Halt-straf krijgen. Dat is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan.
Kijk voor meer informatie: Rijksoverheid.nl Meer veiligheidstips zijn te vinden op Veiligheid.nl.