Waarom verkleuren herfstbladeren en wanneer verliezen bomen hun blad?

24 okt , 15:00 Nieuws
bomen herfst
De Redactie
De herfst is begonnen. En we zien de bladeren van de bomen veranderen in prachtige herfstkleuren. Maar waarom verliezen bomen hun bladeren dit seizoen?
De bladeren aan de bomen zijn groen door een stofje dat heet chlorofyl. Dit stofje zorgt ervoor dat een boom zijn eigen voedsel kan maken met behulp van zonlicht, water en lucht. Als de dagen korter worden en het kouder wordt, heeft de boom minder zonlicht nodig. De boom breekt dan het chlorofyl dan af en gebruikt de voedingsstoffen voor zichzelf.
Als het groene chlorofyl verdwijnt, worden de andere kleuren, zoals geel, oranje en rood, die er wel al waren, nu zichtbaar. e kleur rood is anders, deze kleur maken sommige bomen speciaal aan om zichzelf te beschermen tegen de kou en de zon.

Waarom vallen bladeren van de boom?

Als de temperatuur daalt en het echt koud wordt, kunnen de wortels van een boom niet meer genoeg water opnemen. Omdat bladeren veel water verdampen, zou de boom zonder bladeren uitdrogen. Daarom laten bomen in de herfst hun bladeren vallen om de winter overleven en uitdroging in deze periode te voorkomen.
Een van de bomen die als eerste verkleurt en zijn blad verliest is de paardenkastanje. In het voorjaar komen kastanjebomen al vroeg in het blad en ook in de herfst behoren ze tot de kopgroep. Begin oktober zijn de bomen vaak al sterk verkleurd en al snel valt er veel blad van de bomen. De berk, populier, esdoorn, es, iep en sering beginnen in september ook al met verkleuren.
Veel andere boomsoorten, zoals bijvoorbeeld fruitbomen, sierkersen, platanen, wilgen en lindes verkleuren in oktober en zijn begin november vaak helemaal kaal. De els en hazelaar zijn er met de bloei en het blad volgens Weeronline altijd als vroegste bij. De eerste soorten bloeien soms al met Kerst en in februari en maart volgt vaak al blad. Ondanks hun vroege start zijn ze in de herfst niet bij de eerste bomen en struiken die hun blad verliezen.
Beuken en eiken zijn echte laatbloeiers en blijven nog lang groen in oktober.
In Nederland staan veel berken en beukenbomen, ook langs het spoor. Vanaf eind oktober en heel november zorgen vallende bladeren van deze bomen vaak voor vertraging op het spoor.