Gemeenten verwachten dit jaar 14,4 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is 8,0 procent meer dan voor 2024 werd begroot.
De gemeente Groningen verwacht dit jaar bijna 243 miljoen euro aan belastingen en heffingen te innen van haar inwoners, ondernemers en bezoekers. Dat komt neer op 991 euro per inwoner en is het hoogste bedrag van de hele provincie. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.
Dit bedrag per inwoner is 4,3 procent hoger dan vorig jaar. Daarmee stijgen de belastinginkomsten hier verhoudingsgewijs minder snel dan in vergelijkbare gemeenten. In de provincie Groningen zijn de belastinginkomsten per inwoner lager dan in andere gemeenten.. Volgens het CBS bedragen de gemiddelde belastinginkomsten per inwoner in de provincie, exclusief de gemeente Groningen, ongeveer 700 euro per jaar. Dit betekent dat de gemeente Groningen met 991 euro per inwoner aanzienlijk boven het provinciale gemiddelde zit.
Het grootste deel van de belastinginkomsten wil de gemeente Groningen dit jaar halen uit de onroerendezaakbelasting (OZB) op woningen: 247 euro per inwoner.
De grootste verandering ten opzichte van vorig jaar is te zien in de parkeergelden. Vorig jaar was de verwachting dat deze 117 euro per inwoner zouden opleveren, dit jaar stijgt dat bedrag naar 128 euro.
De landelijke inkomsten uit parkeergelden gaat dit jaar met bijna twaalf procent stijgen, bijna vier keer zo hard als de voorspelde inflatie. Van elke honderd euro aan gemeentelijke belastinginkomsten komt inmiddels ruim een tientje uit de parkeerautomaat. De totale belastinginkomsten van gemeenten stijgen met 'slechts' 8 procent. Het aandeel van de parkeergelden in de totale begrote heffingsopbrengsten van gemeenten neemt volgens het CBS de laatste jaren gestaag toe.
Of de belastinginkomsten ook daadwerkelijk zo hoog zullen zijn als de gemeenten hebben begroot, hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld van woningbezitters die bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Exacte cijfers voor Groningen zijn er niet, maar tussen 2016 en 2023 lagen de daadwerkelijke belastinginkomsten van alle gemeenten bij elkaar telkens iets hoger dan begroot.
Deze verschillen kunnen worden verklaard door de concentratie van voorzieningen en economische activiteiten in de stad Groningen, wat leidt tot hogere inkomsten uit bijvoorbeeld parkeergelden en toeristenbelasting. Daarnaast heeft de gemeente Groningen een relatief hoge WOZ-waarde van woningen, wat resulteert in hogere OZB-inkomsten per inwoner.
In december maakte de Vereniging Eigen Huis al bekend hoe hoog de lasten voor huiseigenaren in Groningen dit jaar zijn. De CBS-cijfers over belastinginkomsten zijn breder, en gaan ook over hoeveel ondernemers en bezoekers bijdragen. Bovendien is de uitkomst een bedrag per inwoner, of die nu een huur- of een koopwoning heeft.
Bijna een vijfde van de begrote heffingsopbrengsten betreft de afvalstoffenheffing. De verwachte opbrengst van de afvalstoffenheffing stijgt dit jaar met 5,5 procent. Dit is 0,8 procent minder toename dan een jaar eerder. Ook de stijging van de begrote opbrengsten uit de rioolheffing is met 6,0 procent minder groot dan in 2024 (6,5 procent).
(Bron: CBS)