Veel vallende sterren te zien bij gunstige omstandigheden

12 dec 2021, 13:25 Nieuws
vallende sterren
De komende week zijn er veel vallende sterren te zien. Het hoogtepunt van dé meteorenzwerm van het jaar 'de Geminiden' is in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december, waarbij bijzonder veel vallende sterren te zien zijn.
Er zijn maar liefst 90 tot 105 meteoren per uur van deze zwerm zichtbaar bij helder weer. Het aantal meteoren neemt gedurende de nacht toe van 25-40 per uur rond middernacht, tot het maximum dinsdagochtend rond 3.45 uur.
Ook in de dagen voorafgaand en daarna zijn vallende sterren van deze meteorenzwerm te zien. Het moet echter wel helder weer zijn om de meteoren met het blote oog waar te nemen. Op donkere plekken kunnen ook de zwakkere meteoren worden waargenomen.
De vallende sterren zijn afkomstig van de meteorenzwerm Geminiden, vernoemd naar het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Deze sterren zijn gelig van kleur en vaak helder met relatief korte sporen. De Geminiden zijn een van de grootste meteorenzwermen die we kennen. Jaarlijks is de sterrenregen rond half december te zien.