Veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde

09 apr 2023, 11:20 Nieuws
woz woningen meerstad
Vorig jaar werd in de provincie Groningen ruim 9.700 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dit komt neer op 1 op de 30 woningen en ligt bijna 10 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van Independer , op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer.
Het vaakst werd WOZ-bezwaar gemaakt door inwoners van de stad Groningen, Westerwolde en Het Hogeland. Voor wie het niet eens is met de WOZ-waarde kan tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. Bekijk hier tot welke datum er nog bezwaar kan worden ingediend in jouw gemeente.

Top 5 gemeenten met meeste bezwaren

De gemeente Groningen is koploper bezwaar maken. Vorig jaar werd in de stad door 4.345 woningeigenaren de WOZ-waarde betwist. De top 5 gemeenten in de provincie waar het vaakst bezwaar werd gemaakt zijn
  • Groningen (gemeente): 4.345 keer bezwaar aangetekend;
  • Westerwolde: 933 keer bezwaar aangetekend;
  • Het Hogeland: 873 keer bezwaar aangetekend;
  • Westerkwartier: 833 keer bezwaar aangetekend;
  • Midden-Groningen: 764 keer bezwaar aangetekend.

Belastingverlaging weegt niet op tegen WOZ-stijging

Alle Groningse gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Groningers gemiddeld € 17,38 meer OZB dan een jaar eerder.
Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in de stad Groningen de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier € 26,39 meer dan vorig jaar. Ook in Midden-Groningen (+ € 25,18), Het Hogeland (+ € 15,75) en Oldambt (+ € 14,88) leggen woningeigenaren veel meer neer voor de onroerendezaakbelasting. InPekela en Stadskanaal daalt het gemiddelde OZB tarief juist iets.
De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten.