Vallende sterren van Perseïden komen er aan: tientallen te zien per uur

07 aug , 11:25 Nieuws
vallende ster perseiden cco publiek domein e1540128719524
De meteorenzwerm Perseïden, komen er weer aan.Tijdens de pieknacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen naar verwachting zo’n 85 meteoren vallen. Ook de dagen voor en de dagen na de pieknacht zijn vallende sterren zichtbaar.
Het aantal vallende sterren valt dit jaar volgens Weeronline tot nu toe tegen. Er waren weliswaar wat vallende sterren zichtbaar, maar het aantal per uur was relatief klein. Met de jaarlijkse Perseïdenzwerm is dat anders.
Over het algemeen zijn meteorenzwermen niet alleen op de pieknacht zichtbaar, maar ook zo’n drie dagen daarvoor en daarna. Tijdens de pieknacht kunnen 40 tot 55 vallen sterren van de Perseïden zichtbaar zijn. Tellen we daar meteoren van andere zwermen en meteoren bij op dan kunnen bij een donkere en heldere hemel maximaal 65 meteroren zichtbaar zijn.
Twee jaar geleden waren de Perseïden amper zichtbaar vanwege de volle maan in de pieknacht. Dit jaar stoort de maan niet en op donkere locaties zijn naar verwachting veel vallende sterren te zien. In grote steden stoort de verlichting waardoor er minder meteroren zichtbaar zijn.

Beste kijkmoment

Het beste moment om te kijken, met de meeste vallende sterren per uur, is op dinsdagochtend 13 augustus om 4.00 uur. Dan is het hoogtepunt van de Perseïdenregen. Ook in de dagen daarvoor en daarna zijn rond 4.00 uur in de ochtend de meeste vallende sterren te zien. Zo kunnen er al op 10 augustus, maar ook op 16 augustus in totaal zo’n 22 vallende sterren zichtbaar zijn.
Het advies is tijdens een heldere nacht tussen 9 en 17 augustus naar een oost- tot noordoostelijke richting. Je kunt dan een snel, helder en nalichtend spoor zien. De valsnelheid van de Perseïden is zeer hoog: bijna 214.000 kilometer per uur.

Eridaniden

Ook de meteorenzwerm de Eridaniden is te zien in dezelfde periode. Deze meteorenzwerm bereikt op zaterdag 10 augustus zijn maximum. Deze zwerm is echter zwak en er is bij ons waarschijnlijk niet meer dan één meteoor per uur zichtbaar. Deze is te zien door naar een zuidoostelijke richting te kijken.