UMCG ontvangt ruim 16 miljoen euro voor nieuwe behandeling van beenmergkanker

16 jan , 10:35 Nieuws
umcg nieuw
De Redactie

Het UMCG krijgt 16,5 miljoen euro van het Zorginstituut Nederland voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling van patiënten met terugkerende beenmergkanker. Bij deze CAR-T immuuntherapie worden eigen cellen uit het lichaam gebruikt om de kankercellen aan te vallen en uit te schakelen.

CAR T-immuuntherapie is een relatief nieuwe behandeling waarmee sinds enkele jaren goede ervaringen zijn opgedaan bij verschillende vormen van kanker, zoals bij de behandeling van patiënten met lymfeklierkanker en acute lymfatische leukemie.

Het UMCG onderzoekt samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam hoe effectief deze nieuwe behandeling is in vergelijking met een standaard behandeling. Met de 16,5 miljoen kan het UMCG deze specifieke CAR-T cellen zelf produceren voor de behandeling van patiënten met beenmergkanker, ook wel de ziekte van Kahler of Multipel Myeloom genoemd.

Ziekte van Kahler

Bij patiënten met multipel myeloom, vaak de ziekte van Kahler genoemd, vindt ongecontroleerde celdeling plaats van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij zo’n 1.300 patiënten gesteld. In de behandeling zijn volgens het UMCG de afgelopen jaren grote stappen gezet, maar deze ziekte komt uiteindelijk weer terug.

Bij deze therapie worden eigen afweercellen uit het bloed van de patiënt gehaald. In het laboratorium worden deze cellen genetisch aangepast, op zo'n manier dat ze in staat zijn de kankercellen te herkennen, aan te vallen en uit te schakelen.

In het UMCG zijn alle faciliteiten aanwezig om deze CAR T-cellen zelf te maken. Dit levert tijdwinst op in de behandeling voor de patiënt. Eerder moesten de bloedcellen opgestuurd worden naar de Verenigde Staten, waarbij het proces 4 tot 6 weken duurde. Nu kan het hele proces worden uitgevoerd in het UMCG. De productie van deze CAR T-cellen kost naar verwachting ongeveer 8 dagen vanaf het moment dat de T-cellen uit het bloed van een patiënt zijn gehaald en kunnen daardoor relatief snel toegediend worden aan de patiënt.

Het doel van deze studie van UMCG en Amsterdam UMC is om na te gaan of een behandeling met CAR T-cellen leidt tot een langere ziektevrije periode met behoud van kwaliteit van leven. UMCG-hematoloog Tom van Meerten: ‘We gaan de behandeling met CAR T-cellen vergelijken met de huidige standaardbehandeling bij patiënten met een terugkerende beenmergkanker".

De komende zes jaar doen 126 patiënten mee aan het onderzoek. De helft van deze patiënten krijgt een behandeling met CAR T-cellen. Het onderzoek begint op 1 april 2025.