Twee scheepsportretten van Museum aan de A naar Veenkoloniaal Museum in Veendam

06 feb , 16:20 Nieuws
maaike modderman van museum aan de a links overhandigt aquarel aan celine vister van veenkoloniaal museum
Saskia Koops
Maaike Modderman van Museum aan de A (links) overhandigt aquarel aan Celine Vister van Veenkoloniaal Museum.

Museum aan de A in Groningen heeft twee historische scheepsportretten afgelopen dinsdag overgedragen aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam. De schilderijen waren sinds 1965 in bruikleen.

"Tot in de 20e eeuw liet elke trotse kapitein en stuurman zijn schip, als icoon, door een schilder vastleggen", aldus het Museum aan de A. Conservator Celine Vister nam het bruikleencontract én de twee werken in ontvangst van junior conservator Maaike Modderman van Museum aan de A.

Maaike Modderman: “In verband met onze verbouwing is de kans heel klein dat we deze twee aquarellen in de nabije toekomst gaan tentoonstellen en dat is jammer. Met de bruikleengevers hebben we gekozen voor overdracht naar het Veenkoloniaal Museum, hier komen de portretten uitstekend tot hun recht”.

De twee portretten tonen de Angelina van Terneuzen, een driemastschoener uit 1910 van Groninger kapitein Van der Laan van dit schip. De werken zijn gemaakt door de Britse schilder Reuben Chappell (1870-1940).

Celine Vister is blij met de schilderijen. “Een uitstekend voorbeeld van de wereldse aard van de Groningers. Niet veel mensen weten dat meer dan 60% van de Nederlandse vloot in de negentiende eeuw uit Groninger schepen bestond. Het waren vaak familieondernemingen, met geëmancipeerde vrouwen aan boord die een actieve en belangrijke rol vervulden. De Groningers gingen op relatief kleine schepen de gevaren van de zee aan, wat veel lef vereiste. En toch deden ze het massaal en met veel succes. Deze twee mooie scheepsportretten zijn een tastbare herinnering hieraan.”

In Veendam zijn de schilderijen binnenkort te zien in de vaste collectie in de schipperskamer, een voorkamer zoals die van een negentiende-eeuwse kapitein.