Twee rechtszaken tegen Rammstein-concerten in Groningen woensdag

05 jul 2023, 9:45 Nieuws
rammstein nijmegen 2022 1 cc by sa 40 wikipedia ogidya
Deze woensdag staan de concerten van Rammstein, die donderdag en vrijdag plaatsvinden twee keer voor de rechter. Een rechtszaak is aangespannen vanwege de geluidsnorm en een tweede zaak gaat om de vuurwerkshows. De beide rechtszaken zijn aangespannen door de Stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel.
De stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel is het niet eens met de ontbrandingsvergunning. De natuurclub wil voorkomen dat de concerten plaatsvinden en heeft bij de rechtbank Noord-Nederland gevraagd om alle vergunningen en toestemmingen voor de concerten te schorsen. Het verzoek om de ontbrandingsvergunning te schorsen is doorgestuurd naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat die bevoegd zou zijn om hierover een oordeel te vellen.
De zitting van de Raad van State staat woensdagochtend om 10.00 uur op de planning over de zogenoemde ontbrandingsvergunning die het college van Gedeputeerde Staten van Groningen heeft verleend voor de concerten van de Duitse metalband Rammstein op 6 en 7 juli in het Stadspark. Deze vergunning is afgegeven door de provincie voor de vuurwerkshows.
De andere toestemmingen en vergunningen voor het concert, die onder meer door de gemeente Groningen zijn verleend, worden door de rechtbank Noord-Nederland behandeld. Die zitting vindt woensdagmiddag plaats.
Het bezwaar is onder andere ingediend tegen de verhoging van de geluidsnorm. Daarbij heeft de gemeente een verruiming toegestaan tot 103 decibel voor de concerten. Normaal is 100 decibel toegestaan.
Een woordvoerder van de gemeente Groningen liet weten te wachten op het besluit van de rechter en nog geen uitspraken te doen. Organisator Greenhouse Talent heeft eveneens laten weten op dit moment geen uitspraken te doen over de voorlopige voorziening.