Toename WW-uitkeringen in Groningen; baankansen voor directiesecretaresse

17 okt , 10:45 Nieuws
uwv 1 genomen zelf gron museum
De Redactie
Het aantal WW-uitkeringen is toegenomen in Groningen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
Eind september ontvingen 5.804 inwoners van Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,8 procent van de Groningse beroepsbevolking. In september nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met 2,5% (142 uitkeringen).
In de stad Groningen ontvingen 2.595 inwoners een uitkering. Dat is een toename van 5 procent.
De grootste toename van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit het onderwijs. Ook vanuit zorg & welzijn steeg het aantal WW-uitkeringen. Vanuit uitzendbedrijven neemt het aantal WW-uitkeringen juist af.

Ondanks digitalisering goede baankansen voor directiesecretaresses 

Digitalisering verandert de arbeidsmarkt. Ook in administratieve functies vragen werkgevers om andere vaardigheden. Voor directiesecretaresses zijn er goede baankansen in Groningen, al is het werk wel complexer geworden. De arbeidsmarkt is veranderd sinds 10 of 20 jaar geleden. Door digitalisering zijn postkamers en postkantoren verdwenen, bankkantoren gesloten en archieven gedigitaliseerd.
Met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) dreigen opnieuw banen verloren te gaan. Hoewel technologie banen heeft gekost, zijn er hierdoor ook veel nieuwe banen bijgekomen. Deze banen zijn bijvoorbeeld meer ICT-gerelateerd. Ook veranderen functies door digitalisering en worden er andere vaardigheden gevraagd. De behoefte aan persoonlijk contact blijft over het algemeen wel bestaan.
Voor administratieve beroepen werd lange tijd gedacht dat er door digitalisering van werkprocessen minder behoefte aan personeel zou komen. Uit een recent verschenen artikel van UWV blijkt dat dit niet voor alle administratieve beroepen leidt tot slechtere baankansen. Zo staat het beroep directiesecretaresse in Groningen zelfs op de regionale lijst met kansrijke beroepen. Op dit moment staan er in Groningen 90 vacatures open.
Het werk is door digitalisering wel veranderd en er zijn andere taken bijgekomen. Het werk is voor een directiesecretaresse nu complexer is dan in het verleden. Door de automatisering van eenvoudig administratief werk, krijgen directiesecretaresses steeds meer organiserende en adviserende taken. Dit vraagt om andere vaardigheden: een proactieve houding, kunnen meedenken en digitale bekwaamheid zijn erg belangrijk in deze functie.