In het Groot Handelshuis aan de Grote Markt zijn vrijdagmiddag de prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen uitgereikt. De vakjury gaf de Groninger Architectuurprijs aan het project SuperHub in Meerstad. Het publiek koos voor de nieuwe vestiging van sociaal ontwikkelbedrijf iederz aan de Silkeborgweg.
De gemeente Groningen viel als opdrachtgever dit jaar veelvuldig in de prijzen.
De Superhub in Meerstad, een ontwerp van De Zwarte Hond in opdracht van MWPO, werd door de jury gekozen als winnaar uit vijftien inzendingen. De Kunstwerf aan de Bloemsingel werd tweede en de Regulateur aan het Damsterplein eindigde op derde plek.
De vakjury, die elk jaar uit een andere stad komt, kwam dit jaar uit Tilburg als partnerstad voor de Groninger Architectuurmaand. Dat betekende dat zij de vakjury samenstelde, die bestond uit architect Suzy Chong (BURO013), landschapsarchitect Nout Sterk (Studio REDD), gebiedsontwikkelaar Jasper van der Wal (woningcorporatie TBV Wonen), stedenbouwkundige Marc Olthuis (Gemeente Tilburg), projectontwikkelaar Rob Keijzer (Honk), ontwerper en onderzoeker Ton van der Hagen (Archistad) en architect Dagmar Ebbeling (Stek architecten).
Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Samen met het oordeel van de uit zes Groningers bestaande publieksjury bepaalden deze stemmen de winnaars van de publieksprijs.
De eerste plek ging naar de herhuisvesting van sociaal ontwikkelbedrijf iederz. Het gebouw werd in opdracht van de gemeente ontworpen door Unie Architecten. De tweede prijs gaf het publiek aan basisschool De Driebond in Engelbert en op de derde plaats eindigde Superhub, tevens de winnaar van de juryprijs.
Voor de tweede keer werd ook de GRODUAP uitgereikt: de Groninger Duurzaamheids-aanmoedigingsprijs, een initiatief van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. Ontwerpen met een uitgesproken duurzame component komen ervoor in aanmerking. Eén project sprong er in dat opzicht uit, dit jaar: de winnaar van de juryprijs en publieksprijs SuperHub. Dit project kreeg dan ook de tweede GRODUAP.
Nieuw dit jaar is de GRONIEK: een prijs voor een Groningse Nieuwe Klassieker, uitgereikt door architect en bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim. Hij is bedoeld voor een project dat met liefde een aandacht ontworpen is, en een goede nieuwe laag aan de omgeving toevoegt. De eerste editie ging naar Kattenbrug in de Groninger binnenstad.
[caption id="attachment_1619065" align="alignnone" width="1203"]
De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand.