De 39e editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag), hét platform voor opkomend Europees muziektalent, werd zaterdagnacht afgesloten met Noorderslag in De Oosterpoort te Groningen. ESNS kijkt terug op een succesvol evenement, waar 333 nieuwe Europese acts uit 33 landen zich hebben gepresenteerd aan zo'n 40.000 enthousiaste muziekfans en muziekprofessionals van over de hele wereld.
Noorderslag stond in het teken van Nederlands talent. Vijftig Nederlandse acts speelden zich zaterdagavond in de kijker, waaronder Frenna en S10 en nieuwe sterren als Hannah Mae, Hiqpy, Lenny Monsou en de Niemanders een hartverwarmend optreden gaven. Nieuwkomers L.A. Sagne, Min Taka en Parker Fans wisten ook te overtuigen.
De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, is tijdens het festival uitgereikt aan Roxy Dekker. Volgens de jury is Roxy Dekker een fenomeen waar de jury niet omheen kon, met dank aan de vier nummer 1-hits in haar eerste jaar als artiest.
Vier dagen lang stond Groningen in het teken van aanstormend Europees muziektalent, met meer dan 300 acts die hun kans grepen om zich te bewijzen. Van nerveuze soundchecks tot spetterende optredens, elke showcase bewijst de vitale rol van ESNS als springplank voor Europees talent naar het internationale podium.
Anna van Nunen, Managing Director van ESNS, is tevreden met het succes van de 39e editie: "ESNS25 heeft opnieuw bewezen dat muziek zowel onze culturele kern als een waardevolle investering is. We hebben deze week in Groningen gezien hoe ons muziek ecosysteem floreert wanneer het goed wordt ondersteund. Van intieme showcases in kleine zalen tot grote optredens op het hoofdpodium van De Oosterpoort en sessies op de ESNS Conference, door lokale podia te verbinden met internationale boekingskantoren, grote festivals met duurzaamheidsexperts, en aanstormend talent met muziekprofessionals. Om deze ontwikkeling door te zetten, moeten we blijven investeren in de basis: de oefenruimtes, de kleine podia en de talentontwikkelingsprogramma's. ESNS blijft bewijzen dat wanneer we investeren in het fundament van de muziekindustrie, we zowel culturele als economische groei creëren.”
De directe impact is direct duidelijk, geeft Anna van Nunen aan: “Artiesten boeken nu al festivaloptredens via European Talent Exchange, en uit de data die we ontvangen via ESNS Radar en Analytics zien we dat hun internationale fanbase snel groeit. ESNS blijft zich inzetten om niet alleen toekomstige headliners te presenteren, maar ook die unieke geluiden die de Europese muziek zo rijk en divers maken.”
De inschrijvingen voor de editie van 2026 openen op 1 mei via ESNS.nl.