Studenten protesteren tegen langstudeerboete en verlaging basisbeurs

18 okt , 10:40 Nieuws
20241016 111827
via Groninger Studentenbond
Studenten protesteren vrijdag tegen de herinvoering van de langstudeerboete. Daarnaast protesteren de studenten tegen de verlaging van de basisbeurs en de basistoelage.
Woensdag stonden studenten van de Groninger Studentenbond en verschillende politieke jongerenorganisaties bij het hoofdkantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met een grote blauwe envelop in de hand. Hierop staat “Te betalen: € 3000,-” en met grote koeienletters “Retour afzender”. Ze vragen hiermee aandacht voor de langstudeerboete, die de regering van plan is in te voeren voor studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen.
Politieke jongerenorganisaties, waaronder Jonge Socialisten, Dwars, Pink en SP-jongeren, hebben zich aangesloten bij de Groninger Studentenbond in het protest tegen de onderwijsbezuinigingen. Imre Schakelaar, voorzitter van Jonge Socialisten Groningen: “Geen van de vier partijen had dit in hun verkiezingsprogramma staan. Het kabinet heeft geld nodig en kiest ervoor het te halen bij een groep waar ze weinig om geven: de studenten.”
De keuze om bij DUO te protesteren is voor de studentenvakbond vanzelfsprekend. “DUO is voor alle studenten het gezicht van de studiefinanciering”, aldus Jitske Wielers, voorzitter van de GSb. “DUO geeft ons de wind van voren, dus we hebben besloten dat het tijd is om eens flink terug te blazen.” Het hoofdkantoor van DUO is een herkenningspunt van Groningen, ook wel bekend als ‘het cruiseschip’ in de volksmond.
Vorig jaar was het kantoor ook al eens het doelwit van studenten. "In 2026 zal de rente op studieschuld 2,57% bedragen. Waar schulden misschien nog voelen als zorgen voor de toekomst, vormt de verlaging van de basisbeurs een onmiddellijke dreiging voor de portemonnee", aldus Jitske Wielers, voorzitter van de GSb.