Twaalf studenten Productonderzoeker / Human Technology van het Alfa-college hebben een innovatie-opdracht van de gemeente Groningen en Harlingen gekregen voor het ontwerpen van innovatieve, duurzame lichtobjecten voor de gemeente Groningen en Harlingen.
Zij werken in twee teams vier dagen per week aan deze uitdagende opdrachten.
Team Groningen mag een 'artistiek, duurzaam en innovatief 'iets' voor de Donkersgang in de binnenstad' ontwerpen. De geschiedenis van de Donkersgang moet een plek krijgen in het ontwerp. Ook moet er een verbetering van veiligheid zichtbaar én te voelen zijn. De studenten worden uitgedaagd een vernieuwend ontwerp te maken dat onderscheidend is voor de Donkersgang, maar wat eventueel als inspiratie voor andere gangen gebruikt kan worden.
"Dat vind ik heel erg gaaf! We werken nu voor het eerst met een echte opdrachtgever en dat is superuitdagend. Vooral omdat we veel verantwoordelijkheid hebben en met zoveel verschillende partijen moeten samenwerken zoals de gemeente, buurtbewoners, eigenaren van de panden en de ondernemers uit de buurt", vertelt student Aron als bevlogen projectleider. "We hebben net overleg gehad met de kunstenaar en deze week zitten we met de gemeente om tafel. Ondertussen maken we afspraken met ondernemers, maken we de gang in 3D en organiseren we een bewonersbijeenkomst".
Zes andere studenten helpen de gemeente Harlingen mee om de Nieuwe Willemshaven op te waarderen tot een toeristische trekpleister. Zij gaan het elektriciteitsgebouwtje die op het terrein staat pimpen, waardoor het een landmark wordt die ook in de nacht subtiel mag worden opgelicht.
Beide ontwerpen worden in juni gepresenteerd aan de gemeenten, bewoners, eigenaren en ondernemers.
De teams van het Alfa-college werken nauw samen met het bedrijfsleven en worden begeleid door een coach en een kunstenaar. De opdrachten worden gemaakt voor de innovatiewedstrijd Light Challenge 2018, waarin studententeams (hbo en mbo) en gemeenten uit heel Nederland samenwerken én de strijd aan gaan.
Het thema is Feel the Night en elk team ontwikkelt een innovatief en toepasbaar concept/object die de overgang accentueert tussen licht en donker. Daarin draait het om beleving, design, innovatie, duurzaamheid, energie en (her)gebruik van materiaal.
Uiteindelijk worden alle objecten in december gepresenteerd tijdens het LUNA lichtfestival dat in Leeuwarden plaatsvindt. Een internationale vakjury en de bezoekers van het festival bepalen welk team de Light Challenge 2018 wint.