Staking bij geneesmiddelenonderzoekbedrijf ICON

16 mei 2023, 9:00 Nieuws
icon paterswoldseweg
Werknemers van geneesmiddelenonderzoekbedrijf ICON, waar nieuwe medicijnen worden getest, leggen het werk neer. Zowel in Groningen als in Assen wordt dinsdagochtend en woensdag de hele dag gestaakt.
Aanleiding zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de directie en vakbond FNV. De besprekingen lopen sinds september, maar tot nu toe worden beide partijen het niet eens. De onvrede onder de werknemers is groot, aldus FNV-bestuurder Chaim Korthof. Daarbij was het de druppel dat ICON vlak voor de kerst om te bezuinigen het kerstpakket schrapte”, vertelt Korthof. “En dat terwijl het bedrijf miljarden winst maakt.”
De vakbond maakt zich hard voor een loonsverhoging die de hoge inflatie van de laatste tijd kan compenseren, maar ICON wil volgens FNV niet verder gaan dan 6 procent loonsverhoging.

Multinational

ICON is een Ierse multinational, voorheen bekend als PRA Health. Het bedrijf boekte volgens FNV vorig jaar een winst van zeven miljard euro. Bij de Nederlandse tak werken 840 mensen, voor het grootste deel in Groningen en Assen.